lauantai 24. lokakuuta 2015

Sataykana ja kind of Som Tam-salaatti

Meillä syödään aina silloin tällöin kanaa. Vaikka se kaikin tavoin onkin varmaan se lihamaailman eettisesti kyseenalaisin teko. Hyvää omaatuntoa on ostettu sillä, että ostetaan pakastealtaasta kokonainen luomukana, joka keitetään. Yhdestä kanasta meidän posse saa kaksi ateriaa itse lihasta ja liemestä taasen syntyy pohja 1-2 keitolle sekä jollekin kastikkeelle. Aika taloudellista, eikö?

Mä en ole kokenut kanan keittämistä mitenkään työläänä. Eipä vaadi paljoa vähän huuhtaista sitä kanaa, heittää se kattilaan ja perään vähän kasviksia ja mausteita ja sitten keitellä koko komeutta 2,5 tuntia hiljalleen. Oon itse sitä mieltä että keitetyn kanan liha on paljon mureampaa ja pehmeämpää. Makukin on parempi. Lisäksi kun sen kanan on keitellyt niin se liha on syömistä vaille valmista. Monesti keittelenkin kanasen vapaapäivänä ja sitten kiirepäivinä ne kanapohjaiset ateriat syntyy tosi nopeasti kun ei tarvitse kuin kyhätä siihen lihan ympärille muut vermeet. Kun sen kanan keitinliemen laittaa jääkaappiin, hyytyy pintaan kananrasva, jonka voi senkin hyötykäyttää vaikka munakkaan paistamiseen. Ainoa minkä koen vähän mälsäksi koko hommassa on se kananlihan askartelu irti luista ja muista härpäkkeistä mutta kun sekin on tullut rutiiniksi, niin eipä siinäkään hommassa kauaa nokka tuhise.

Kanan keittely ihmetyttää meillä aina lapsia. Oon toisaalta ajatellut tuon aika hyvänä kasvatuksellisenakin hetkenä. Että tuolta se kana oikeasti näyttää, tuossa on siivet ja tuossa on koivet. Ketään ei ole vielä toistaiseksi ällöttänyt.

Kävin alkuvuodesta Kolmosen kummitädin kanssa Tampereella Masussa syömässä. Syötiin aivan poskettoman hyvää Sataykanaa. Mä olen joskus ennenkin kotikeittiössä tehnyt sataykastiketta mutta olin unohtanut sen moneksi vuodeksi. Masu palautti sen taas mieleen ja siitä lähtien sitä onkin syöty meillä aina silloin tällöin, viimeiksi viime viikonloppuna kun ruokittiin käymässä ollut Kolmosen kummitäti.

Sataykanaan tarvitset:
n. 500g kanan lihaa. Mä käytän keitetystä kanasta tähän aina rinta- sekä koipipalat ainakin.
Voiteluun:
3 rkl appelsiinimehua
teelusikallisen sambal oelek-kastiketta
2 rkl öljyä
yhden murskatun valkosipulinkynnen
Sataykastikkeeseen:
Pussillisen suolapähkinöitä. Voi käyttää tavallisiakin pähkinöitä mutta ne pitää ehdottomasti paahtaa ensin! Kokeilin kerran paahtamatta ja eron huomaa liian selvästi maussa.
Yhden sipulin
pari valkosipulinkynttä
puoli tölkillistä eli 200 ml kookosmaitoa
1 1,5 rkl raastettua inkivääriä
1 tl sambal oelekia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl inkkarisokeria

Laita kypsä kana uunipannulle. Sekoita voiteluun tarvittavat ainekset keskenään ja nakkaa kypsän kananlihan sekaan. Sekoittele hyvin. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet ja vedä hienoksi joko sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Laita suolapähkinät sekaan ja surruuta hienoksi ja jauhemaiseksi. Kaada kookosmaitoa sekaan, osissa jos käytät sauvasekoitinta ja ohuena nauhana jos käytät yleiskonetta, kunnes saat sakean ja lusikoitavan kastikkeen. Mausta kastike inkiväärillä, sambal oelekilla, soijakastikkeella ja sokerilla. Maistele että kaikki maut tukevat sopivasti toisiaan, eikä mikään maistu liian voimakkaana. Lisää kookosmaitoa jos joku maku meinaa tunkea läpi, älä kuitenkaan tee kastikkeesta lurua, sen pitää olla vähän sellaista maapähkinävoimaista.

Levitä kastike kanojen päälle, älä sekoittele kanoja kastikkeeseen vaan anna kastikkeen olla lihojen päällä. Nosta uuniin ja anna lämmetä siellä Som Tamin teon ajan.

Kind of Som Tam-salaattiin tarvitset:
Palan valkokaalia
vihreitä pitkulaisia papuja
kirsikkatomaatteja
yhden porkkanan niin ohkaisina suikaleina kuin saat tehtyä
pähkinöitä (cashew, suolapähkinöitä tms)
3 rkl osterikastiketta
inkkarisokeria
chiliä, joko kuivattua tai tuoretta
puolikkaan-yhden limen mehun
yhden silputun valkosipulinkynnen
tuoretta korianteria

Suikaloi valkokaali ja porkkana. Porkkanan saa hyvin suikaleiksi ihan perunankuorimaveitsellä. Tuohon suikalointiin on olemassa joku superhieno keittiövälinekin joka on vain suikalointia varten olemassa mutta mä oon käyttänyt ihan vaan kotikutoista perunankuorimaveitseä. Pilko pavut vähän pienemmäksi.
Laita nämä komponentit johonkin kulhoon ja hakkaa niitä vähän puisella perunansurvimella tms. välineellä. Kasvisten mehu nousee näin pintaan. Jos sulla sattuu olemaan kovastikin tuoretta kaalia siinä niin ihan hirveästi ei kannata murjoa ettei tule liian mehustunutta. Ei ole tarkoitus että nämä lilluu omissa nesteissään.
Puolita kirsikkatomaatit ja nakkaa ne sekaan, pähkinät myös. Sekoita hyvin.

Tee sitten kastike. Laita ensin kaikki kastikkeen ainekset, eli osterikastike, inkkarisokeri, chili, limemehu ja valkosipuli pieneen kuppiin ja sekoita hyvin. Lähde sitten maistelemaan makuja kohdalleen. Tähän on mahdotonta antaa tarkkoja määreitä, kokonaisuus syntyy vain maistamalla. Suussa pitäisi olla sellainen suolaisen ja happaman sekä makean ja tulisen sopiva yhdistelmä. Kaada kastike salaatin päälle, sekoita hyvin ja silppua päälle korianteria. Ota kana pois uunista ja tarjoa heti salaatin kera.
Kuola alkoi valumaan. Namnam!

3 kommenttia:

  1. Luulen, että kokeilen tätä pikapuolin :) Mullakin alkoi kuola valua tuota reseptiä lukiessa. Tykkään kanasta muutenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättäen mä hyvin lämpimästi suosittelen kokeilemaan :) Ei oikeasti ole vaikeaa eikä vie kamalasti aikaa. Mäkin tykkään kanasti, kun sitä syö vaan silloin tällöin. Lapsille ei välttämättä uppoa tuo salaatti mutta kana toimii hurjan hyvin esim. riisinkin kanssa.

      Poista
  2. Luulen, että kokeilen tätä pikapuolin :) Mullakin alkoi kuola valua tuota reseptiä lukiessa. Tykkään kanasta muutenkin...

    VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?