keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Sieni-saksanpähkinäpiirakka ja Satokausi-info; Vahverot

Mä olin aina luullut että sienet on ehdottomasti syksyn juttu, mutta olin väärässä. Tai no on ne toki syksynkin hommia mutta sieniä voi alkaa bongailemaan jo heinäkuussa. Silloin nimittäin ilmestyy ensimmäiset pienet tatit. Näin lokakuussa metsistä voi löytää erilaisia vahveroita, nyt on niiden satokausi. Mä olen tosi amatööri sienien suhteen, sekä käyttämisen että tunnistamisen. En ole koskaan lähtenyt omin päin metsään, vaan useimmiten haen sieneni torilta tai kaupasta. Pitäisi kyllä oikeasti opetella tunnistamaan edes niitä yleisimpiä metsäsieniä. Metsiemme sienisadosta nimittäin hyödynnetään vain muutama prosentti.
Sienet ei meillä mikään suuri hitti ole, osa tykkää ja osa ei yhtään. Kovin menekki meillä on kantarelleilla ja muilla erilaisilla vahveroilla. Ja koska vahveroita nyt saa, niitä syödään meillä jonkun verran.

Hyvänä sienivuonna osa sienistä kannattaa kuivata. Näin sulla riittää satoa pitkälle talveksi. Erityisesti suppilovahverot on hyvä sieni kuivaamiseen. Kuivattuja sieniä voi myös murskata, saat niistä kivan sienimausteen jota voi käyttää esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin. Vahveroista varsinkin suppilovahvero on myöhäis-syksyn sieni ja suppiksia voi metsistä löytyä aina lumien tuloon asti. Muista että poimi vain sellaisia sieniä, jotka tunnistat varmasti!

Vahverot on mun mielestä yksi monikäyttöisimmistä sienistä. Niistä voi tehdä ruokaa sellaisenaan, aika harva aines tarvitsee vain voita ja paistinpannun päätyäkseen maistuvaksi lopputulokseksi. Mutta esimerkiksi kantarelli on parhaimmillaan just noin! Vahverot taipuu myös säilöttäväksi tai vaikka pateeksi. Niistä saa pääruoan tai lisukkeen. Sieniä voi kuivaamisen lisäksi myös pakastaa tai säilöä marinadissa. Suolaaminen on vanha tapa säilöä sieniä, mutta nykyään sitä ei enää suositella liian suolankäytön terveyshaittojen vuoksi.

Sienet on varsinaista lähiruokaa, jos vain tietää mitä tekee ja mistä hakee. Ravintoarvoiltaan sienet painii myös ihan omassa luokassaan. Nimenomaan vahverot on erityisen hyviä D-vitamiinin lähteitä. Kovin laajoja tutkimuksia aiheesta ei ole tehty mutta jotain osviittaa on saatu siitä, että sienet laskevat esimerkiksi kolesteroliarvoja, erityisesti haitallista LDL-kolesterolin pitoisuutta. Sienet sisältävät myös betaglukaani-nimistä ravintokuitua, jolla on yleisesti tunnettuja terveysvaikutuksia. Osa tutkijoista on jopa sitä mieltä, että aktiivinen sienten syöminen voisi jopa vähentää riskiä sairastua syöpään. Niin tai näin, sienet ovat varsinaisia antioksidanttipommeja ja niitä olisi hyvä suosia vihannesten tapaan.

Mä en tykkää sienistä yhtään. Syön niitä silti. Mun mielestä aina ei ole tarve syödä vain sitä mistä tykkää. Vaan sitä mitä on tarjolla. Sienien sesonki on nyt joten niitä löytyy meidän ravintoympyrästä. Lisäksi mä koen että osittain ihan kasvatuksellisistakin seikoista aikuisten on hyvä syödä välillä jotain, josta eivät välttämättä nyt tykkää ihan ässänä. Lapsilla on kausia kun ne ei tykkää mistään ja on ihan hyvä että näkevät esimerkistä, että silti voi vähän syödä. Ja että aina ei ole ruokana vain sitä, mistä tykkää. Enempi ja enempi alan olla myös sitä mieltä, että mikä vaan on hyvää ruokaa, jos se vaan on oikein valmistettu ja maustettu.

Seuraavan piirakan juju löytyy sekä pohjasta että täytteestä. Pohja on nimittäin tehty kevyemmäksi ja osa voista on korvattu raejuustolla. Tätä kikkaa voi huoletta hyötykäyttää muidenkin piirakoiden kanssa, jos haluaa tehdä ne kevyemmäksi. Monestihan piirakkapohjissa on rasvaa tosi paljon. Mä olen myös tykännyt tehdä tämän spelttijauhoista. Täytteessä taas purupintaa antaa saksanpähkinät, joka on hyvä makupari sekä sienien että pinaatin kanssa.

Sieni- Saksanpähkinäpiirakkaa varten tarvitset

Taikinaan:
4 dl vehnä- tai spelttijauhoja
75g pehmeää voita kuutioituna
100g raejuustoa
yhden kananmunan

Täytteeseen:
Kantarelleja tai suppilovahveroita (tai mitä sieniä nyt haluat käyttää) maun mukaan. En osaa sanoa määriä, voi laittaa paljon tai vähän. Jos käytät kuivattuja sieniä niin niitä desin verran.
1 punasipuli
100 g tuoretta pinaattia vähän suikaloituna
1 keltainen paprika kuutioituna, siemenet ja kalvot poistettuna
pieni pussillinen saksanpähkinöitä
reilusti tuoreita yrttejä, esim. persiljaa ja timjamia
pari, kolme desiä juustoraastetta
pari kananmunaa
pari desiä täysmaitoa
suolaa ja pippuria

Sekoita keskenään jauhot, voi ja raejuusto. Lisää viimeiseksi kananmuna. Painele taikina isoon piirakkavuokaan. Esipaista 200 asteisesa uunissa n. 10 min.

Jos käytät kuivattuja sieniä niin liota niitä vartin verran vedessä.
Silppua sipuli. Laita paistinpannulle reilu nokare voita (oikeesti älä himmaa! Sekä sipuli että sienet imee sitä rasvaa itseensä ja sitä täytyy olla pannulla reilusti!) sulamaan ja kuullota sipulisilppu. Pieni sieniä (paitsi jos käytät kuivattuja) ja kippaa ne pannulle sekaan. Paista pari minuuttia. Lisää sekaan pienitty pinaatti ja freesaa. Pieni paprika ja laita pannulle muiden sekaan. Saksanpähkinöitä voit pieniä ihan vaan kämmenessä sitä mukaa kun lisäät niitä pannulle. Niissä saa olla ihan kunnolla purupintaa. Lisää tässä vaiheessa täytteeseen vähän suolaa. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaisesti. Silppua yrtit ja ripottele täytteen päälle

Vatkaa muna ja maito keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää juustoraaste munamaidon sekaan ja kippaa koko seos piirakkaan ja tasoita. Paista 200 asteisessa uunissa n. puoli tuntia.
Valmista on kun juusto on saanut kivasti väriä

2 kommenttia:

  1. Nam, pakko olla aivan megahyvää! <3 Kivaa päivää :)

    VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?