tiistai 27. lokakuuta 2015

Uunipuuro

Puuro on viime vuosina nostanut onneksi osakkeitaan. Mun mielestä se oli jossain vaiheessa aivan turhaan parjattua, koska oikeastihan puuro on tosi hyvää! Aamiaisena ihan omaa luokkaansa ja ruokanakin silloin tällöin hyvä vaihtoehto. Tykkään siitä, että puuroa pystyy muuttelemaan tosi helposti. Siitä saa makeaa tai suolaista. Kevyttä tai tosi täyttävää.

Mä olen syönyt puuroa aamupalaksi niin kauan kuin muistan, toki on ollut välillä taukojakin. Se vaan on niin helppo vaihtoehto koska ei tarvitse juurikaan miettiä mitä söisi. Mikropuuron olen hionut viidentoista vuoden aikana ihan omaan luokkaansa, kattilassa meillä ei tehdä koskaan puuroa. Uunia sensijaan hyödynnetään aina silloin tällöin puuron kohdalla. Erityisesti maitopohjaisiin puuroihin uuni on ässä valinta, koska sillä välttää pohjaanpalamisen.

Varsinkin silloin, kun meistä jompi kumpi oli hoitovapaalla, oli päiviä kun puuroa syötiin päivälliseksi. Joskus jokin ylimääräinen ylläri oli tyhjentänyt tilin tai jostain toisesta syystä kaapit kumisi tyhjää. Puuroon tarvittavia vermeitä meiltä sensijaan löytyy aina! Puuro on halpa ja helppo, joskaan ei nopea ruoka. Meillä harvemmin harmitellaan sitä, että ruoanvalmistuksessa kestää liian kauan, koska pyritään aina ennakoimaan. Mutta joskus työmäärät risoo ja silloin tämmöiset "kaikki sekaisin ja uuniin vaan"-vaihtoehdot on mahtavia.

Lasten suosikkihan on ehdottomasti riisipuuro. Sitä meillä tehdäänkin näin loppuvuodesta se pari kertaa jouluaaton lisäksi mutta muuten meillä on tapana tehdä uunipuuro ohrasta. Ohra on tosi maistuvaa ja hyvä vaihtoehto ruoanlaitossa esimerkiksi riisin tilalla.

Tarvitset:
2 desiä puuroriisiä tai ohrasuurimoita (tulipahan nyt tässä mieleen että miltähän maistuisi noiden sekoitus, hmm...)
litran maitoa (jos teet ohrasuurimoista niin puolitoista litraa), kannattaa kokeilla muuten esim. mantelimaitoa uunipuuroihin. Tai muita kasviperäisiä, maku on heti vähän erilainen. Varmista vain että kestävät kuumaa.
1 tl suolaa
voita pinnalle

Aloita voitelemalla uunivuoka, johon puuron teet. Näillä mittasuhteilla vetoisuus saisi olla parin litran verran. Lisää ohrasuurimot tai puuroriisi vuokaan, kippaa perään maito ja suola ja sekoita hieman varovaisesti. Laita pinnalle muutama voilastu. Kypsennä 175 asteisessa uunissa, riisipuuroa puolisentoista tuntia ja ohrapuuroa pari tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.

Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa minkä kanssa nyt puuroa tykkäät syödä! Hilloa, mehukeittoa, pähkinöitä, hedelmäraasteita jne jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?