tiistai 24. marraskuuta 2015

Materialisti kohtaa ensimmäisen maailman

Mä sain synttärilahjaksi työkavereilta lahjakortin Stockalle. Summalle jolla saa sopivasti ostettua jotain kalliimpaa, koska lahjakortin avulla hintaa saa hilattua pienemmäksi ja voi hyvällä omalla tunnolla sijoittaa sen puuttuvan summan koska tää oli nyt näin halpa. Summalle, jolla voisi ostaa myös kivasti jotain johon ei tarvitsisi sijoittaa yhtään omia rahoja.

Mutta mitä? Kirjoja? Keittiökamppeita? Musiikkia? Herkkuja? Aloin eräänä sadepäivänä selaamaan Stockan nettisivuja ja voi elämä. Tästä tuu mitään. Vastaan tulee kaikkea ja ei mitään, oikeasti tarpeellista että sellaista mitä ei todellakaan tarvisi mutta joka olisi ihan kivaa. Jäätelökone hajosi eli sellainen uusi tarvittaisiin (meillä ihan oikeasti käytetään tätä laitetta joka muilla tuppaa keräämään pölyä kaapissa). Pastakoneesta ja lihamyllystä on jauhettu (hehe) ehkä ikuisuus. Mä olen ainakin vuoden jo jatkanut kuivahtanutta ripsariani vedellä. Ei huonoin sijoituskohde sekään. Tosin sudin silmiini ripsaria ehkä kerran kuussa joten en vaan oikein saa itselleni vakuuteltua että uutta tarvitaan. Jos opettelisi käyttämään huulipunaa? Tarvittaisiin myös sellainen pata, jota voi käyttää sekä liedellä että uunissa. Muutama vuokakin kaipaisi uusimista. Eikä meillä ole sitä leipävuokaa edelleenkään jossa mä voisin myöhäisherännäisesti tehdä pataleipää. Tai edes jotain leipää.

Mutta mitenhän noiden oikeasti tarpeellisten ohi tahtoo ajaa kaikkea totaalisen turhan tärkeää? Patonkipelti! Paistinaruteline! Lusikkavaaka! Kalansuomustaja! Hampurilaispuristin! Pihvinmureuttaja! Espressokone JA tyhjennysastia espressokoneelle. Tahtootahtootahtoo!!! Mitään näistä ei tarvita vaan tuossa surffatessa iski välitön mä haluuuuuuuun. Sain synttärilahjaksi myös rahaa eli periaatteessa voisin heittää sen tuohon lahjakortin kylkeen. Mutta mitä isompi summa on käytettävänä, sen useampi sormi on suussa.

Mä tiedän mitä kaikkea me tarvitaan mutta en todellakaan tiedä mitä mä haluan. Ja ehtona oli nimenomaan että pitää hankkia jotain mitä haluan. Tai tiedän mä ehkä mitä haluan mutta en pysty valitsemaan niistä kaikista haluttavista. Ja sijoittaako tosiaan yhteen isompaan vai useampaan pieneen? En tiedä, päätä särkee ja närästää henkisesti! Ei meillä edes ole tilaa millekään, ihan aluksi pitäisi ostaa lisää säilytystilaa. Saako sitä Stockalta ja mihin hintaan?

Tykkään lahjakorteista ja eritoten tykkään lahjoista. Mutta vuosi vuodelta on hankalampaa löytää sellaisia hyviä sijoituskohteita. Joskus kymmenen vuotta sitten osasi olla paljon spontaanimpi eikä miettinyt päätänsä puhki että onko tämä nyt varmasti sellainen tarpeellinen ja tuleeko käyttöön. Sinänsä eihän siinä mitään väärää ole että yrittää miettiä tavarat mahdollisimman pitkällä juoksulla kestämään. Mutta musta tuntuu että meinaa vähän lähteä se ilo siitä asiasta siinä samalla. Kai niitä summamutikoita ja hutihankintoja saa tehdä kolmevitosenakin? Kai edes joskus voi hankkia vaan hankkimisen ilosta? Pitääkö kaiken olla aina niin... harkittua. Jos sitten jouluna lupaan olla ihan aikuinen ja hankkia sekä pyytää vain tarpeellista.

Ehkä mä sijoitan joka euron KonMariin ja opettelen hankkimaan vain ehdottoman tarvittavaa. Tai sitten meen lahjakortin vikana voimassaolopäivänä paniikissa Stockalle ja nappaan käteen ekan asian joka käteen sattuu. Tai jouluruuhkissa, silloinhan sinne kannattaisi tähdätä. Paniikissa pyörimään porukkaan. Jos näette nyyhkivän naishenkilön Stockalla lahjakortti kädessään, alahuuli vipattaen ja hätäinen katse silmissään niin antakaa sille sokeria ja ohjatkaa kohti lähintä uloskäyntiä.

4 kommenttia:

 1. Mä helpotan sun tuskaa kertomalla, että käsittääkseni Stockan lahjakortit ei enää käy Akateemisessa, vaikka kääreessä sanottais mitä. Aksu kun on nykyään Bonnierin omistuksessa.

  Että kirjat voit ruksia pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua en mä tiedä helpottiko tämä nyt yhtään. Kirjakaupasta kun en yleensä tyhjin käsin pääse ulos. Noh, pitänee vielä vartoa josko ne lahjakortit alkaisi taas Akateemisessakin toimimaan, kuten Milla uumoilee. Sinänsä harmi jos ei ala, aika monessa paikassa kun Aksu kuitenkin on konkreettisesti Stockan sisällä niin aika loogisesti sitä ajattelisi että samaa lafkaa. Tässä miksikään Vatikaaniksi tarvi ruveta.

   Poista
 2. Ilmeisesti Stockan lahjakortit alkaa taas käydä siellä ensi kuussa - kävin eilen todistamassa Akateemisen rappiota (kantiskortitkaan ei käy, mihin tää maailma on menossa!?) mutta ilmeisesti "järjestelmää korjataan joulukuuksi". Suosittelen sijoittamista kemppariin tai keittiöosastolle, ne kun vielä on talon sisäisessä hallinnassa. Toisaalta teet suurimman palveluksen Stockalle jos et ikinä lunasta lahjakorttia (jotka kyllä aktivoidaan kiltisti kanta-asiakaspalvelussa jos sattuu menemään vanhaksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toden totta, mihin tässä enää voi luottaa? Missähän mun kantiskortti muuten edes on.... eräs turhan utelias kolmevee tyhjentää mun lompakon tasaisin väliajoin ja sinne tulee takaisin haalittua vaan ne tarpeellisimmat. Akateemisen nettisivut ohjaa ainakin tilaamaan Adlibrikseltä. Ota näistä nyt selvää.... ehkä mä jätän tän vatvomisen vaikka alennusmyynteihin.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?