tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulupuuro with a twist

Meidän joulupöytä ei ole kai kovin perinteinen. Laatikoita meillä ei ole ollenkaan (joskus saatan jonkun pienen porkkanalaatikon tekaista muttakun mä olen ainoa joka sitä syö niin ei paljon maksa vaivaa tehdä), ei kinkkua eikä rosollia eikä lipeäkalaa. Me ollaan mukailtu niitä perinteisiä jouluruokia meidän suihin maistuviksi ja haettu eri maiden jouluista makuja meidän joulupöytään. Tehty joulupöytä meille.

Mun mielestä jouluna pitää syödä hyvin mutta pitää syödä sellaista joka maistuu. Jos ne perinteiset jouluruoat ei maistu niin mikä järki niitä on tehdä? Meidän miesväki huutelee joka vuosi kinkun perään mutta ne syö sitä vaan aattona, joten ollaan kylmästi tiputettu se kokonaan pois. Kaloja sensijaan meillä menee tosi hyvin joten panostetaan niihin. Tänä vuonna aion kunnianhimoisesti paistaa kokonaisen kalkkunan, saa nähdä jääkö kertakokeiluksi vai perinteeksi. Meidän joulupöydän tarjottavat elää ja tehdään sen mukaan, mitä nyt sinä vuonna tekee mieli. Kaikki on mennyt aina eikä ikinä ole tarvinnut pyöritellä päiväkausia ruokia että mitä näistä nyt keksisi ja kuka nää loput söisi pois.

Ainoa perinteinen jouluruoka meillä taitaa olla joulupuuro. Joka syödään aattona lounaaksi joululimpun kanssa. Sen perinteisen joulupuuronkin pistin viime vuonna uusiksi ja tein puuron kookosmaitoon. Ja olipahan muuten hyvää! Mä teen muuten ruokaisat puurot aina uunissa, en yksinkertaisesti jaksa päivystää lieden vieressä, uuni on paljon näppärämpi.

Joskus Kolmosen vauva-aikoina tein riisipuuroa kookosmaitoon. Vauvan ensipuuroksi. Ja se oli omastakin mielestä ihan älyttömän hyvää. Siitä jäikin kytemään että miksikä tätä ei tekisi ihan koko porukalle. Viime jouluna kokeiltiin ja meidän joulupuuro jäi kookoksen makuiseksi. Puuroon olen puskenut monia muitakin kasviperäisiä maitoja aina, mutta kookos on riisipuurossa se ehdoton suosikki.

Kookoksen makuiseen joulupuuroon tarvitset:

litran kookosmaitoa (toki voit tehdä mixinkin eli esim puolet tavallista ja puolet kookosta,  mutta kookos ei silloin maistu laisinkaan. Eli kannattaa tehdä joko kokonaan kookoksesta tai sitten ei ollenkaan)
pari desiä puuroriisiä
suolaa
voita

Voitele iso uunivuoka. Mittaa puuroriisi vuokaan ja laita suolaa makusi mukaan. Kaada perään kookosmaito ja sekoita varovasti. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. puolitoista tuntia. Sekoita pari kertaa kypsennyksen aikana.

Kookoksesta huolimatta ne perinteiset tilpehöörit, kaneli ja sokeri tai luumusoppa sopii puuron kylkeen oikein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?