sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Luciapullat

Meidän poppoosta 3/5 on Lucianpäivänä liesussa, joten tehtiin Luciapullia vähän etukäteen. Me ei itseasiassa joka vuosi näitä edes joulun alla leivota koska saatan vasta Lucianpäivänä tajuta että hei Luciapullaa olisi voinut tehdä. Nämä on meillä sellainen joulunalusherkku joka tehdään jos muistetaan.

Luciapullat eli Lussekatter ei itseasiassa edes liity mitenkään Lucian päivään. Niitä on kuulemma leivottu ensimmäisen kerran jo 1600-luvulla. Pullien keltaisella värillä karkoitettiin kissaksi pukeutunutta paholaista, siitä niiden ruotsalainen nimi lussekatt. Nykyään niitä kuitenkin leivotaan nimenomaan tässä joulun alla ja sahramin tuoksu on ainakin mulle sellainen, että aina siitä tulee mieleen joulu ja Luciapullat.

Mä rakastan sekä pullaa että sahramia, joten sahramia löytyy meidänkin Luciapullista. Muuten oonkin pistänyt perinteiset Luciapullat uusiksi. Rusinaa ei meidän pullista löydy koskaan ja ylipäätään Luciapullia varten en kovin ihmeitä suostu ostamaan koskaan, vaan pusken pullan sisään mitä kaapeista löytyy. Hävikkipullaa siis!

Tarvitset:
75g grammaa huoneenlämpöistä voita
0,5g sahramia. Ei ole väliä laitatko jauhetta vai niitä suikeroita. Mä laitoin suikeroita
2,5 dl maitoa. Meillä oli mantelimaitoa menossa vanhaksi joten käytin sitä.
yhden pussin kuivahiivaa
125g maitorahkaa. Jos sulla on jääkaapissa turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia niin sekin käy
1 dl sokeria HUOM!!! Sahrami maistuu pullassa jonkun verran. Jos haluat peittää sahramin makua niin kannattaa laittaa sokeria enemmän, esim puolisen desiä lisää.
(puoli rkl kardemummaa. Tätä ei ole pakko laittaa mutta jos ei osaa syödä pullaansa ilman kardemumman makua niin voi pistää, se itseasiassa hautaa alleen myös sahramin makua. Mä en Luciapulliin ole kardemummaa laittanut)
puoli tl suolaa
puoli desiä-desi mantelirouhetta. Jos sulla ei ole mantelirouhetta niin ei haittaa. Voit rouhia mitä vaan pähkinää sekaan. Tai laittaa vaikka mantelijauhetta
7-8 dl vehnäjauhoja + vähän lisää siinä vaiheessa kun kaulit taikinaa levyksi

Täytteeseen:
n. 100g pehmeää voita
reilu tl kanelia. Kanelilla voi myös peittää sahramin makua. Eli sitäkin voi laittaa enemmän halutessaan.
ripaus vaniljajauhetta
puolisen desiä-desi sokeria, riippuen miten makeaa täytettä haluat. Mä suosittelen tosi makeaa.

Jos sulla on jäänyt kaappiin syystä tai toisesta pyörimään mantelimassaa, niin senkin voi käyttää Luciapulliin. Älä silloin käytä ylläolevaa täytettä laisinkaan vaan pyöritä pullat normipulliksi ja tökkää parilla sormella keskelle pieni aukko, vähän niinkuin tekisit voisilmäpullia. Sekoita mantelimassaa kermatilkan kanssa sössömäiseksi ja lisää halutessasi sekaan myös kanelia. Laita koloseen lusikallinen mantelimassasössöä, voitele kananmunalla ja paista ohjeen mukaan.

Päälle:
kananmunalla voitelu & mantelilastuja. Tai jotain muuta jos ei ole mantelilastuja
sulaa voita ja sokeria
          tai
tomusokeria

Sulata voi kattilassa. Laita sahrami sinne myös. Sekoittele sahramia hyvin voin sekaan, jotta sahramin väri liukenee. Kaada kattilaan myös maito ja lämmitä vähän kädenlämpöä lämpimämmäksi. Kaada seos kulhoon ja liota hiiva joukkoon. Lisää sen jälkeen taikinaan sokeri ja suola (ja kardemumma jos haluat sitä laittaa, mä jätän sen Luciapullista pois). Lisää lopuksi mantelirouhe ja maitorahka. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja sekoita ja vaivaa. Alusta taikinaksi normaalisti. Vaivaa, vaivaa, vaivaa. Anna kohota 30-45 min.

Vaivaa kuplat pois alustaa vasten. Kauli taikina levyksi, vähän niinkuin tekisit korvapuusteja. Sekoita täytteen ainekset sekaisin ja levitä levylle. Rullaa levy napakaksi rullaksi (liian löysästä rullasta valuu täyte pois paistovaiheessa) ja leikkaa annospaloiksi (tällä tulee muuten n. 13 kpl). Muotoile millaiseksi haluat, voi tehdä vaikka korvapuusteiksi. Mä tein niin että rullauksen jälkeen leikkasin paloiksi ja leikkasin saksilla palat puoliksi ja käänsin auki (kuvallinen ohje täällä). Anna kohota sen aikaa kun uuni lämpenee (225 astetta), voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista uunissa kunnes ovat kauniin värisiä.

Anna jäähtyä hyvin ja voitele pullat sulalla voilla ja kasta ne sitten sokeriin (sirusokeri on parasta näihin dippailuihin). Tai ripota pelkkää tomusokeria päälle. Meillä monesti heti syötävät pullat dippaillaan sokerilla ja säästöön jäävät taas jätetään kuorruttamatta. Sitten juuri ennen tarjoilua käytetään mikron kautta ja hunnutetaan tomusokerilla.

Hyvää Lucianpäivää!


Huonosti näkyy kuvassa mutta on ne keltaisia. 

3 kommenttia:

  1. Voi hitsi antaisin tällä hetkellä vaikka mitä tommoisesta pullasta kahvin kaa!:D

    VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?