tiistai 8. joulukuuta 2015

Maustenäkkäri

Itsetehty näkkäri on aika kiva lisä joulupöytään. Sen teko on melko vaivatonta ja helppoa, mutta jos nyt ihan rehellinen olen niin vähän vittumaista. Tosin tämä täysin minäkohtainen mielipide menee sen alle että inhoan kaikkea kaulimista. Mutta, tämä on kaiken sen ärtymyksen ja kiroilun arvoista!

Maustenäkkäri sopii tosi monipuolisesti joulupöytään. Parhaiten se sopii erilaisten juustojen ja sillien kanssa. Mutta voi sitä rouskutella ihan muutenkin vaan. Koostumus ei tokikaan ole samanlainen kuin vaikka koulunäkissä, tämä on enempi sellainen kuivattu varrasleipämäinen. Jos sulla on heikot hampaat niin jätä väliin!

Tällä ohjeella saat näkkäriä pari pellillistä. Ohjeen voi helposti puolittaa ja tehdä vain yhden pellillisen. Palat voi leikata valmiiksi jo ennen paistoa, mä tykkään taas paistaa levyt kokonaisina ja pätkiä sitten isoiksi paloiksi kun ovat paistuneet rapeaksi. Makuasia, voi tehdä mitä vaan. Pinnalle voi myöskin laittaa ihan mitä nyt sattuu keksimään. Mustia seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä, pinjansiemeniä, auringonkukansiemeniä tai vaikka näiden sekoitusta. Kaikki toimii! Mutta koska tämä on nyt nimenomaan joulunäkkäriä niin ohjeistetaan tällä kertaa jouluisilla mauilla. Laita sä mistä sä tykkäät!

Tarvitset:

2 dl maitoa
reilun teelusikallisen kuivahiivaa
2 tl hunajaa
2 dl karkeita ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Pinnalle:
1 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
1-2 tl suolahiutaleita

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja liota sekaan hiiva. Sekoita kaikki muut taikinan ainekset keskenään (paitsi ei tietenkään pinnalle tulevia siemeniä) ja kumoa ne monitoimikoneen kulhoon. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos sulla ei ole monaria niin vatkainkin pelittää ihan hyvin.
Laita valmis taikina muovipussiin ja nakkaa jääkaappiin n. tunniksi.

Levitä leivinpaperia alustalle, jauhota se reilusti ja kippaa taikina siihen. Vaivaa jauhoja hieman taikinan sekaan, jotta se ei tarraa joka paikkaan. Lisää jauhoja, reippaasti. Kauli taikina niin ohkaiseksi kuin saat, oikeasti se saa olla vain millin paksuinen. Voitele kaulittu taikinalevy vedellä.
Sekoita pinnalle tulevat siemenet ja suola keskenään ja levitä taikinalevyn pinnalle. Paina siemeniä joko käsin tai kaulimella taikinaan kiinni. Jos haluat leikata näkkärin valmiiksi annospaloiksi, tee se tässä vaiheessa. Anna kohota puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Töki haarukalla reikiä näkkärilevyyn sinne tänne. Paista näkkäriä uunin keskitasolla 8-10 minuuttia, kunnes ovat saaneet vähän väriä. Jos et jaksanut kaulia riittävän ohkaiseksi (mä en yleensä jaksa) niin todennäköisesti näkkäri saa väriä ja rapeutuu vain reunoilta, keskeltä se jää sellaiseksi leipämäiseksi. Ei haittaa mitään, sekin kyllä kovettuu päivässä, parissa. Anna kypsän näkkärin jäähtyä ritilän päällä.

Jos näkkäri sitkistyy, sitä voi kuivattaa uunissa. Levitä leivät ritilälle ja kuivata 150 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.



Namnam! Aina ohimennessä tulee napattua pieni maistiainen..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?