torstai 3. joulukuuta 2015

Saaristolaisleivät mätitäytteellä & wasabi-lohitahnalla

Mun jouluun ei kuulu lumi. Mä en yksinkertaisesti tykkää yhtään kylmästä ja vaikka myönnän että pari kertaa vuodessa on kiva käydä pulkkamäessä, niin kykenisin ihan ongelmitta elämään talven yli ilman lunta. En kyllä tästä myrskyävästä tiskirättikelistäkään tykkää mutta leuto talvi olisi mun mielestä se mulle kaikista otollisin. Perheen miesväki on toki täysin erimieltä. Kuulemma mitä enempi pakkasta, sen parempi. Ketä nää tyypit on ja miksi ne asuu meillä?!

Sensijaan mun jouluun kuuluu ruoka. Tietyt jutut koko joulukuun ja vähän tammikuunkin puolella. Me kokeillaan joka vuosi myös jotain uutta, mutta aika pitkälti meillä on muotoutuneet tietyt vakiot, joita syödään ihan joka vuosi. Ja joulukuun ajan meinasin huikata muutaman meidän makuvakkarin. Aloitetaan aika perinteisellä ja tyypilliselläkin jouluherkulla. Tässä ei olla lähdetty hakemaan turhia twistejä, less is more!

Tähän vuodenaikaan meillä syödään mätiä. Sekä kirjolohen että siian. Mätihän on suht tyyristä ja se säilyy huonosti. Ostankin aina mielummin vähän liian vähän, kuin "varman päälle" annoksen. Vaikka mä olen aika uskalias kokeilemaan niin jostain syystä mätejä en ole koskaan kokeillut noita kahta enempää. Ainakaan tässä kotioloissa, voi toki olla että jossain joulubuffassa olen maistanut muitakin. Eli en ole mikään mäti-asiantuntija. Mutta mun mielestä kirjolohen mäti on vähän voimakkaampaa, siian mäti taas miedompaa. Tänä vuonna ajattelin että voisi ostaa pienen määrän vaikka muikun mätiä maisteltavaksi. Kasvissyöjille on muuten olemassa oma mätinsä (mädinomainen, täysin kasvipohjainen, merilevästä tai merilevästä ja kasviproteiinista valmistettu tuote. Tuotemerkkejä ovat muun muassa Cavi-Art ja Merenmarja. Mustaa, oranssia tai keltaista valmistetta käytetään mätien tapaan, näin tiesi kertoa k-ruoka.fi).

Mätiä syödään meillä saaristolaisleipien kanssa. Jos mätiä jää yli niin tehdään blinejä (ohje mm. täällä). Harvoin kyllä jää. Saaristolaisleivänkin voi tehdä itse mutta yleensä ollaan vaan napattu kaupasta valmis pussi pieniä saaristolaisnappeja. Nämä on tosi koota valmiiksi, ja ne kannattaakin tehdä valmiiksi juuri ennen tarjoilua ja syö kaikki heti pois. Nämä ei säily!

Tarvitset:
Saaristolaisleipää
Mätiä
Punasipulia silputtuna niin pieneksi kuin saat
Smetanaa

Voitele saaristolaisleipä paksulla smetanakerroksella. Laita päälle sipulisilppua ja mätiä makusi mukaan. Jos oikein haluat hifistellä ja nauti kuohuvan kanssa.

Kaikkihan ei mädistä tykkää. Meilläkään se ei uppoa Ekalle tai Kolmoselle. Vaihtoehtoisena naposteluleipänä voikin tehdä wasabi-lohitahnalla täytettyjä saaristolaisleipiä. Ja voi niitä tehdä toki vaikka mätileivätkin maistuisi.

Tarvitset:
Saaristolaisleipää
150g kylmäsavulohta
rasiallisen maustamatonta tuorejuustoa
1-2 tl wasabia
ruohosipulia silputtuna, jos haluat sitä käyttää

Nämä voi tehdä kahdella tavalla. Joko leikata kylmäsavulohi pieneksi ja sekoittaa se muun täytteen sekaan tai leikata leivän kokoisiksi paloiksi ja laittaa täytteen päälle. Silloin se on vähän sushimaisen näköinen.

Sekoita tuorejuusto ja wasabi keskenään. Kannattaa lisätä wasabia varovasti ja maistella, mikä on se sopiva määrä omaan makuun. Jos haluat kylmäsavulohen täytteen sekaan, pilko kalaa pieneksi ja sekoita varovasti tuorejuusto-wasabin kanssa. Lusikoi paksu kerros täytettä saaristolaisleivän päälle. Jos jätit kylmäsavulohen erikseen niin laita lopuksi sitä siivu leivän ja täytteen päälle. Koristele halutessasi ruohosipulilla. Nämäkin kannattaa syödä heti pois.

Mätileipiä. Nam, nam ja nam! Wasabi-lohitahna leivista mulla ei valitettavasti ole kuvia, koska niitä ei olla vielä tälle vuodelle tehty. Lisäilen sitten vaikka myöhemmin kun on tehty.

Ps. Mä olen illan ihan yksin kotona!!!! Wau! Pyykkikoneen voin laittaa päälle mutta tasan mitään muuta en tee. Jouluradiota korville ja mielelle ja irtokarkkeja makuaistille. Ja mielelle vähän kans.

2 kommenttia:

  1. Ah niin kuolasin näitä instassa!! Pakko varmaan viikonloppuna herkutella mädillä ja smetanalla :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun täytyy :D musta taas tuntuu että kun tossa eka veti noita leipiä ja sit seuraavana päivänä loput mädit blinien kanssa ni nyt voi sitte jouluun asti olla ilman.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?