sunnuntai 28. helmikuuta 2016

It's time for Oscars


Kyllä nyt hemmotellaan tänä viikonloppuna! Ensin lauantaina tuli UMK:n finaali ja heti perään nyt sitten ensi yönä saa vahdata Oscarit. Ehdokkuuksien selvittyä me juostiin erilaisin kokoonpanoin katsomassa aika laajalla skaalalla elokuvia, ihan kaikkia ei ehditty ennen gaalaa näkemään mitä oltaisiin haluttu (mm. The Big Short, Room ja Brooklyn), mutta käydään ne nyt sitten tässä kevään aikana. Pakko muuten sanoa että mä olen löytänyt jonkun elokuvarakkauden uudestaan. Toki ne on aina olleet itselle tärkeitä mutta nyt ne tuntuu vielä jotenkin asteen verran tärkeimmiltä.

Mulla loppui yövuorot justiinsa sopivasti että ehdin mukaan sekä UMK:hon että Oscareihin ja ehkä jopa ehdin kuitata univelatkin ennenkuin töitä täytyy seuraavan kerran tehdä. Ja tokihan tässä nyt on vielä tämä tautikin paranneltavana... Kaksikko on kovaa vauhtia valvomassa mun kanssa Oscarit, veikkaan että ihan loppuun asti eivät katso mutta ehkä jonkun tovin. Meillä on varattuna kaikkea hyvää syötävää gaalan ajaksi ja valvotaan mikä jaksetaan. Ja ennenkuin kukaan huolestuu, Kaksikolla alkaa koulu huomenna vasta klo 11.15. Ja heillä on koulua hurjat 2,5 tuntia. Luulen että jaksavat, varsinkin kun juuri hiihtolomailivat. Aikovat myös nukkua ennen gaalaa.

Meinasin tässä heittää omat voittoveikkaukset kehiin. Itse gaalan aikana toki täytynee twiitata ahkerasti mutta näin etukäteisesti spekuloin vähän täällä hiekkalaatikolla. Kursivoidut ja alleviivatut leffat on leffoja, jotka olen nähnyt. Ihan jokaista kategoriaa en ala läpikäymään mutta ne itseä kiinnostavat voittajat veikkaan tässä ja nyt. Täällä muuten hullunhyvä artikkeli tämän vuoden Oscareista.

Paras elokuva
The Big Short
Vakoojien silta
Brooklyn
Mad Max: Fury Road
Yksin Marsissa
The Revenant
Room
Spotlight

Mä veikkaan että The Revenant tämän vie mutta oikeasti toivoisin että Mad Max olisi vuoden elokuva. Koska se oli kokonaisuutena aivan huikea, mua viehättää myös eritoten se että Mad Maxissa käytettiin mahdollisimman vähän tehosteita ja sensijaan luotettiin vanhaan kunnon stunttailuun.
Spotlightkin oli hyvä mutta ei kuitenkaan se oikeasti paras elokuva. Vaikka en ole kaikkia tämän kategorian leffoja nähnyt niin olin todella yllättynyt että Carol jäi näissä kahinoissa rannalle. En usko että se olisi voittanut mutta ehdottomasti se olisi ansainnut parhaan elokuvan ehdokkuuden.

Paras ohjaus
The Big Short
Mad Max: Fury Road
The Revenant
Spotlight
Room

Tämä on helppo. Alejandro González Iñarritu. Perustelut voi lukea täältä.

Paras miesnäyttelijä
Bryan Cranston (Trumbo)
Matt Damon (Yksin Marsissa)
Leonardo DiCaprio (The Revenant)
Michael Fassbender (Steve Jobs)
Eddie Redmayne (Tanskalainen tyttö)

Kyllä se nyt on Leonardon vuoro vihdoin korjata tämä pysti. Eddie Redmayne oli aivan huikaiseva Tanskalaisessa tytössä mutta kyllä Leo vetää tässä nyt pidemmän korren. Vaikkakin olen ihan totaalisen rakastunut Eddie Redmayneen. Miten se voi olla aina niin hyvä?? Matt Damon tekee myös Yksin Marsissa-leffassa todella vahvan roolisuorituksen mutta ei se Oscarin arvoinen kyllä ole. Ei, kun vastassa on Leonardo DiCaprion ja Eddie Redmaynen suoritukset. Sama homma Michael Fassbenderillä. Todella vakuuttava Steve Jobs, mutta ei yllä kärkikahinoihin. Koska Eddie ja Leo.

Paras naisnäyttelijä
Cate Blanchett (Carol)
Brie Larson (Room)
Jennifer Lawrence (Joy)
Charlotte Rambling (45 vuotta)
Saoirse Ronan (Brooklyn)

Naiskategorian leffoista olen nähnyt siis vain Carolin. Brie Larsonia on povattu etukäteen parhaaksi naisnäyttelijäksi ja jotenkin mulla on kutina että hän sen vie. Room vaikuttaa leffana niin omalaatuiselta että sen on pakko olla täynnä todella kovia roolisuorituksia. Sanottakoon nyt ääneen että Jennifer Lawrence on musta ehkä hieman yliarvostettu, Joyta en toki ole nähnyt mutta musta tuntuu että moni muu vähintään yhtä lahjakas on jäänyt vähän Jenniferin varjoon. Tosin hän on kyllä ihan itseoikeutetusti oman valokiilansa ansainnut, harva naisnäyttelijä on yhtä sanavalmis ja suloinen kuin hän. Ja hei, ehkä neljäs oscarehdokkuus kertoo myös jotain. Mutta silti, hänen roolinsa tuntuvat musta olevan vuodesta toiseen aika samanlaisia. Näyttelijänä yliarvostettu. Musta tuntuu että ne hänen leffansa on jo ihan nähty. Saoirse Ronania rakastan. Mutta siis, Brie Larson vie tämän.

Paras miessivuosa
Christian Bale (The Big Short)
Tom Hardy (The Revenant)
Mark Ruffalo (Spotlight)
Mark Rylance (Bridge of Sighs)
Sylvester Stallone (Creed)

Tom Hardy!!! On vääryys jos Tom ei tästä Oscaria saa, vaikka en ole nähnyt tästä kategoriasta kuin kaksi leffaa. Mark Ruffalo oli ihanan kiihkeä roolissaan mutta silti, Tom Hardy!! Sylttykin osaa näemmä näytellä kun on ehdokkuuden saanut.

Paras naissivuosa
Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight)
Rooney Mara (Carol)
Rachel McAdams (Spotlight)
Alicia Vikander (Tanskalainen tyttö)
Kate Winslet (Steve Jobs)

Tämä on paha. Jennifer Jason Leigh oli 90-luvulla mun ehdoton suosikki ja oli mahtavaa huomata että hän tekee vielä leffoja. En ole nähnyt viimeisintä Tarantinoa joten en osaa hänen suorituksestaan mitään sanoa mutta uskoisin että jo pelkkä ehdokkuus on hänelle iso juttu.
Rooney Mara jäi vähän Cate Blanchettin jalkoihin eikä Rachel McAdams myöskään ehkä ihan voittoon asti tässä mene. Kate Winslet oli hyvä omassa roolissaan mutta häneltä on nähty parempiakin suorituksia valkokankaalta. Sensijaan Alicia Vikander.. Voi morjens! Kun mentiin katsomaan Tanskalaista tyttöä, tiesin että tulen palvomaan Eddie Redmaynea. Mutta ehdoton yllättäjä leffassa oli Alicia Vikander, joka esitti vahvasti Eddie Redmaynen roolihahmon vaimoa. Tykkäsin aivan poskettoman paljon siitä, että elokuvassa ilmennettiin myös puolison hämmennystä aiheen ääreellä ja tunteiden ristiriitaisuutta. Ja Alicia Vikander teki sen niin vahvasti että en loppupeleissä osannut sanoa kumpi musta oli tässä leffassa parempi, Alicia vai Eddie. Eli paras naissivuosa ehdottomasti Alicia Vikanderille.

Lyhennän vähän tätä reportaasiani ja veikkaan lopuksi että Pitkän dokumenttielokuvan voiton tulee viemään Amy ja parhaan kuvauksen Oscarin vie Emmanuel Lubezki. Parhaan maskeerauksen ja hiukset-kategorian vie Mad Max. Siinäpä ne mun suosikit oli! Kovasti odotan gaalan esityksiä sekä myös sitä, onko Chris Rock musta edelleen ihan sairaan ärsyttävä.

Muistellaan lopuksi vielä viime vuoden gaalan kaksi nostalgisinta tapausta. Lady Gagan huikeahuikea Sound of Music-tribuutti Julie Andrewsille, joka saa mut edelleenkin itkemään ja hyrisemään kylmistä väreistä sekä ihanan Graham Mooren puhe, jota pakotin myös lapset katsomaan useamman kerran.

Nyt mä lähden tankkaamaan unta jotta jaksan valvoa.

Ps. Munkin mielestä on vääryys että ehdokkaat on kaikki valkoisia. Toissapäivänä tuli katsottua muutaman vuoden takainen 12 years a slave ja ihasteltua mm. ihanan Lupita Nyong'o'n ilmiömäistä roolisuoritusta. En kuitenkaan boikotoi gaalaa koska se ei mun mielestä ole se keino, jolla näihin asioihin voidaan vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?