keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Huijaa lapsiasi osa 3764578645382

Meillä käytetään ruoassa melkolailla kasviksia ja juureksia joten niitä saa lapsiin upotettua aika huolettomasti. Lapset jopa tykkää meillä esimerkiksi paahdetuista juureksista, joita meillä syödäänkin melko usein. Ja silloin itseasiassa ruokapöydästä löytyy myös meidän äiti, jonka lempparia paahdetut juurekset on.

Mutta sensijaan lapset syö meillä melkoisen huonosti hedelmiä. Jota on jotenkin sinänsä hankala uskoa koska makeat hedelmäthän on ihania. Lempilapseni tämän suhteen on Toka joka kyllä aika ennakkoluulottomasti maistelee vähän kaikkea. Hänkään ei kuitenkaan syö hedelmiä riittävän hyvin, ainakaan mun mielestä. Suurin syy lasten huonoon hedelmien syömiseen on se että he eivät jaksa kuoria niitä. Joka on musta jotenkin ihan älytöntä, koska eihän siinä mene aikaa juuri mitään mutta näin vaan on. Jänniä nämä teinien mittasuhteet siitä mikä on rankkaa ja mikä ei. Tänä talvena on saatu kuitenkin upotettua lapsiin yhtä jos toista hedelmää ilman että kukaan on nirissyt tai narissut yhtään, pikemminkin on pyydetty lisää. Alettiin nimittäin tehdä smoothiekulhoja.

Smoothiekulho toimii myös metkana ruokajuomana. Tai lusikoitavana tässä tapauksessa
Juotavia smoothieita meillä on vedelty jo vuosia mutta smoothiekulhot on meillä uusi tuttavuus. Rakenne on enempi lusikoitava, koska suurinosa sisällöstä pakastetaan. Lopputulos on sellainen slushmainen jäähilesössö, uppoaa muuten aikuisiinkin kuin häkä! Pilkkominen ja kuoriminen on toki ihan saatanasta mutta oon yrittänyt hoitaa tämän niin että pilkon ja pakastan sitä mukaa kun hedelmät kypsyvät. Silloin selviää vähän vähemmällä. Aika moni hedelmähän kannattaa ostaa vähän raakana ja kypsytellä sitten kotona syömisvalmiiksi. Lisäksi kun pitää kamppeita aina pakastimessa valmiina, saa smoothiekulhon tehtyä nopeastikin, muutenhan valmistukseen täytyy laskea pakastamiseen vaadittavakin aika, joka on vähintään nelisen tuntia. Alkuvuodesta vähän yksi sun toinen ihana herkku tuottaa satoa halvalla joten meiltä löytyy tällä hetkellä pakastettuna mm. päärynää, mangoa, papaijaa, vesimelonia, mandariinia sekä banaania.

Meidän blenderi ei pelkkiä jäisiä hedelmiä soseuta joten sekaan tarvitaan myös nestettä. Suosikkihedelmäni veriappelsiini onkin ollut tähän se paras, jolla on myös vielä satokausi. Oon tuorepuristanut veriappelsiineja mehuksi ja lykännyt sitä smoothien sekaan, toki tuonne voisi laittaa vaikka jotain kasviperäistä maitoa mutta mä olen tykännyt pitää nuo niin että laitan sinne vaan marjoja ja hedelmiä. Ja okei pähkinöitä oon myös laittanut niin saadaan vähän hyviä rasvojakin samalla. Oon ajatellut että vallan pakastaisin isommat satsit noita satokauden herkkuja kesäksi, tuollainen jäähileinen smoothie olisi nimittäin parhaimmillaan kesähelteillä. Vähän vaan epäilen että ne ei kyllä meillä säily kesään saakka, senverran kova menekki nimittäin on. Tässäpä sullekin vinkki miten smoothiekulho tehdään!

Smoothiekulho satokauden herkuista
4-5 annokseen tarvitset
pakastetun banaanin
pari kolme lohkoina pakastettua mandariinia tai mangoa tai papaijaa. Tai sekoitus näistä
reilu pari desiä pakastettua vesimelonia tai päärynää tai vaikka molempia
4-5 dl tuorepuristettua mehua (meillä pääsääntöisesti veriappelsiineista ja appelsiineista puristettua)
pari desiä pakastemarjoja, musta tähän sopii parhaiten mansikat ja vadelmat
kourallisen pähkinöitä, cashew ja manteli on meidän suosikit.
(nesteenä voi siis käyttää myös maitoa niin halutessaan, lopputulos on kuitenkin paljon pirtelömäisempi. Samaten tänne voi napata vaikka rahkaa tai kreikkalaista jogurttia, mutta se lopputulos on tosiaan erilainen kuin pelkillä hedelmillä ja marjoilla toteutettuna)
Jos huvittaa niin matkaan voi nakata myös avokadoa, sitä ei tarvitse pakastaa

Nappaa pakastimesta pakastetut kamppeet ja anna niiden olla pari minuuttia. Ja hei kannattaa pakastaa pusseissa, ei missään kulhoissa! Muuten saa odotella ikuisuuden että ne saa irti sieltä kulhosta. Pusseihin pakastettuna pari minuuttia hengailua huoneenlämmössä riittää. Kannattaa vähän murjoa niitä jäätyneitä paloja irti toisistaan.
Valmista tuorepuristettu mehu. Ei kannata lintsata minkään valmismehun kanssa, tuorepuristettu on paras! Kaada blenderiin, nappaa loput kamppeet sekaan. Jauha sileäksi. Jos kone meinaa vähän yskiä niin lisää vähän nestettä. Yritä kuitenkin pitää se lopputulos paksuna, lusikoitavana ei juotavana. Kaada valmis seos kulhoihin ja nauti heti! Mä olen muuten joskus laittanut jonkun hedelmän mukaan myös pakastamatta ja jos kuitenkin suurinosa on jäässä, niin lopputulos säilyy lusikoitavana. Meillä tykätään makeasta mutta tännehän voi laittaa myös happamampia hedelmiä jos haluaa esim. verigreippiä.

Koristella voi makunsa mukaisesti. Vaikka erilaisilla marjajauheilla, granaattiomenalla, ananaskirsikoilla. Meillä on tykätty tuosta passionhedelmästä. 
Ps. Arvatkaa mikä hajosi tiskikoneen lisäksi. Kuivauskaappi. Eri helppoa tiskata kun ei ole konetta eikä paikkaa mihin laittaa tiskatut tiskit kuivumaan. I need a huge glass of wine!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?