lauantai 25. kesäkuuta 2016

Lukuhaaste: Nainen parvekkeella

29. Kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja


Mulla oli alunperin suunnitteilla tähän kohtaan ihan eri kirja. Mutta sitten aloin lukemaan tätä ja totesin että ei hittolainen, tämä on pakko saada mukaan lukuhaasteeseen. Oli nimittäin ehdottomasti tähän asti vuoden paras lukukokemus. Heittämällä paras.

Mähän rakastuin aikanaan täysin Anna Kortelaisen (joka on innoittanut myös tämän kirjan kirjoittajiaVirginie!-kirjaan. Sitä ei voinut laskea käsistään ja kirja olikin ihan hillitön seikkailu. Mulla tuli sama olo tästä kirjasta. Joka myös Virginien tavoin, käsitteli Albert Edelfeltiä.

Nainen parvekkeella kertoo nimensä mukaisesti Nainen parvekkeella-taulusta. Tarina seikkailee pääsääntöisesti Pariisissa mutta mahtuu mukaan myös kotoinen Helsinki ja Ruissalo Turun kupeesta. Tämä kirja imaisi mukanaan välittömästi ja sen voi hutaista yhdellä istumalla. Itseasiassa tämän todennäköisesti hutaisee yhdellä lukemalla koska tätä ei vaan voi laskea käsistään. Huh, mua vähän hengästyttää tämä vieläkin.

Mulla tuli aika monessa kohtaa mieleen että ennen tätä kirjaa kannattaisi lukea tuo mun aluksi huikkaama Virginie. Jotenkin tästä Nainen parvekkeella-kirjasta sai ihan erilailla imua, kun oli lukenut myös kirjan joka perehtyi pääsääntöisesti Edelfeltin Pariisin vuosiin ja mystiseen Virginie'hin. Kortelaisen Virginiestä on muuten tehty elokuvakin ja mä toivoisin näkeväni myös Nainen parvekkeella valkokankaalta.

Tarina etenee osittain kirjeenvaihdon myötä, osittain taas kerrottuna tarinana henkilöhahmojen kautta. Ja vaikka oon ehkä aiemmin pitänyt vähän sekavana että kirjaan upotetaan monta eri kerrontatyyliä niin tässäpä tuo kyllä vaan toimi. Itseasiassa nuo eri kerrontatavat oli ehdottomasti yksi tämän kirjan koukuista. Kirjailijat ovat myös selvästi panostaneet hahmojen erilaisiin tyyleihin kertoa asioista. Hahmojen ulkoanti on jopa hyvin ääripäistä joka varmasti ärsyttää osaa lukijoista. Mua ei, tykkäsin että persoonien erilaisuus korostui ja tuli esiin juuri tuolla tavalla. Muuten en oikein uskalla sanoa kirjasta ja itse tarinasta mitään. Ettei mikään yllätyksellisyys katoaisi, tämä nimittäin oli todellinen makupala tietämättömälle. Tästä kirjasta löytyy ihan kaikkea! Jännitystä, ranskalaista romantiikkaa, supisuomalaista maisemaa että historiaa. Unohtamatta taidetta! Ja itseasiassa tämä kirja itsessään oli taideteos.

Löytyy nuori suomalainen dokumenttiohjaaja, iäkäs taiteenharrastaja joka on onnistunut ostamaan Nainen parvekkeella-teoksen itselleen, kriiseilevää playboyta, 1800-luvun pariisilaisia sekä tietysti itse Edelfelt. Mun tuli vahvasti ikävä Pariisiin tämän myötä. Sekä taidenäyttelyihin. Tämän kirjan myötä heräsi ajatuksia ja olo, että koskaan ei voi varmasti tietää millainen tarina taululla on. Se mitä näemme, ei välttämättä ole koko totuus. Taiteilija saattaa kertoa teoksellaan meille jotain ihan toista todellisuutta, jota luulemme katselevamme.

Suosikkikohtani kirjassa oli "Minun on ryhdistäydyttävä. Lähden nyt kulmakauppaan ostamaan hieman juustoa ja patonkia ja viiniä ja viikunoita. Eikö se kuulosta perinteiseltä pariisilaiselta ryhdistäytymiseltä?" No kuulostaa! Just noin mäkin haluan ryhdistäytyä.

Tätä on käsittääkseni tituleerattu jopa dekkariksi. Mä en halua iskeä tätä kirjaa minkään kategorian alle. Kirja nimittäin hyppii kategoriasta toiseen ja sukeltaa tyylien läpi ja lopulta kaikki on sujuvasti samassa sulatusuunissa. Unohda siis kirjatittelit ja lue vaan. Kirja on toki fiktiivinen mutta kyllä tämä minusta oli oikein todentuntuinen. Ja jos annoin itseni ymmärtää oikein niin Epulta ja Pirkolta olisi tulossa lisää kirjoja jossain vaiheessa. Jes! Toivottavasti saadaan jatkossakin lukea jotain taidemaailmaan sijoittuvaa. Vaikka tykkään vältellä genrejä niin pakko mainita että tuo lähtökohta oli jotenkin tosi virkistävä ja omaperäinen.

Jos luet tämän niin varaa kaveriksi pari lasia hyvää ranskalaista punaviiniä. Ja lue ihmeessä myös se Virginie!

Lukuhaaste täällä

2 kommenttia:

 1. sulta tulee liikaa liian kiinnostavia kirjavinkkejä :)
  Ei pysy perässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori :P mut älä huoli, kyllä tää tästä taas hiljenee kun oon yksin lasten kanssa kotona eikä ole mitään lukurauhaa.

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?