keskiviikko 17. elokuuta 2016

Karamellisoitu possu

Arjen alkamisen myötä palauteltiin myös syömiset siihen moodiin, jossa ne on kun eletään arkea. Eli patasunnuntait on takaisin! Ainakin silloin, kun ollaan viikonloppuna kaikki kotona. Mä ostin keväällä siis kauan himoitsemani padan, jota voi käyttää sekä liedellä että uunissa. Ja se on ollutkin siitä lähtien tosi kovassa käytössä, lukuunottamatta nyt kesää. Erityisesti sunnuntaisin on tykätty tehdä joku ajallisesti vaativampi ruoka, jota haudutellaan pitkään ennenkuin pääsee syömään.

Viime sunnuntaina tehtiin pitkästä aikaa karamellisoitua possua, johon mulla oli ihan älytön himo. Ollaan kokeiltu karkkipossua aika monellakin eri reseptillä, mutta toistaiseksi tämä on ollut se kaikista paras. Bongasin sen Tomi Björkin Huippukokin kotiruokaa-keittokirjasta. Safka on kuulemma yksi Farangin suosituimmista annoksista, enkä ihmettele. Tämä on niin käsittämättömän hyvää. Mitään pikaruokaa se ei valitettavasti ole mutta just sopiva esimerkiksi hitaisiin viikonloppuihin.

Rouva Kepponen huuteli Instan puolella että saisko reseptiä, joten tässä tulee! Mainittakoon vielä että vaikka mä monesti soveltelen reseptejä ja vaihtelen aineksia niin tämän olen tehnyt orjallisesti ohjeen mukaan aina. Tästä tulee sellaiset 5-6 annosta.

Ainekset:
N. kilo possun kassleria

Haudutusliemeen:
2 valkosipulinkynttä
5 cm inkivääriä
8 dl vettä
4 dl soijakastiketta
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
1 dl sokeria
1 rkl korianterinsiemeniä
2 valkopippuria
2 kanelitankoa
4 tähtianista

Karamellikastikkeeseen:
1,5 dl haudutuslientä
2 tähtianista
2 kanelitankoa
2 tl chilirouhetta
0,5 dl vettä
200g palmusokeria
0,5 dl fariinisokeria

litra rypsiöljyä paistamiseen

tuoretta korianteria
1-2 punaista chiliä

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Suolaa pinta kevyesti.

Siivuta inkivääri ja valkosipuli. Yhdistä kaikki haudutusliemen ainekset padassa ja kiehauta kuumaksi. Nosta liha liemeen.

Kuumenna uuni vähän alle sataan asteeseen ja nosta pata uuniin. Hauduta lihaa kannen alla 4-5 tuntia.

Nosta liha liemestä ja anna jäähtyä. Kääri liha folioon ja laita jääkaappiin. Liha voi olla jääkaapissa jopa yön yli, mä pidän yleensä 2-3 tuntia.

Ota lihan liemestä talteen 1,5 dl erilliseen kulhoon ja pane jääkaappiin karamellikastikkeen valmistusta varten. Kastike kannattaa keittää vasta juuri ennen tarjoilua!
Lihan haudutuslientä jää siis ihan älyttömästi yli, mä olen ne pakastanut pariksi, kolmeksi annokseksi ja käyttänyt sitten jonkun muun ruoan ohessa. En kestä että noin iso satsi hyvää lientä pitäisi vaan heittää pois. Lisämaustamista tuo haudutusliemi kyllä kaipaa ennen käyttöä, se on aika soijaista.

Karamellikastikkeen valmistus:
Kuori jääkaapissa kylmenneen haudutusliemen päältä rasva pois ja kaada neste kattilaan. Lisää joukkoon kanelitangot, tähtianikset ja chilirouhe. Kiehauta ja ota pois levyltä.
Sekoita toisessa kattilassa vesi sekä palmu- ja fariinisokeri. Kuumenna sokeri-vesiseosta miedolla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa tummua ja tuoksuu paahtuneelta. Muista mieto lämpö, ettei sokeri pala! Ota kanelitangot ja tähtianikset pois ja sekoita haudutusliemi varovasti sokeriliemeen. Keittele kastiketta hiljanneen, kunnes se alkaa paksuuntua. Puolisen tuntia aika tarkalleen. Jäähdytä kastiketta vähän ennen tarjoilua.

Lihan friteeraus:
Ota liha jääkaapista ja leikkaa noin arpakuution kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa tai rasvakeittimessä n. 180 asteiseksi ja uppopaista lihapalat rasvassa kullanruskeiksi. Lihapalat ruskistuvat ja rapeutuvat nopeasti, vajaa puoli minuuttia riittää. Nosta lihat hetkeksi tarjouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.
Laita lihapalat tarjoiluastiaan ja kaada karamellikastike siihen päälle. Ripottele päälle hienonnettua korianteria (tai laita kippoon tarjolle, jotta jokainen voi laittaa oman annoksensa päälle sen minkä haluaa, kaikki ei tykkää korianterista tuoreena) ja chiliä. Tuosta tuoreesta chilistä en lähtisi tinkimään. Ruoka on aika makeaa ja se tulisuus antaa vähän särmää. Säätele tulisuutta mielummin valitsemalla miedompia chilejä kuin että jättäisit tuoreen chilin kokonaan pois.
Tarjoa karkkipossu riisin kanssa.

Ohje on siis Tomi Björkin Huippukokin kotiruokaa-kirjasta. Muutaman lisäkommentin olen heittänyt tuonne ohjeen sekaan.


Taas tuli nälkä kun tätä katsoo.

2 kommenttia:

  1. Ooh, kuola valuu täällä kun luen reseptiä! Vaikka täytyy myöntää, että tuo litra rypsiöljyä kuulostaa rajulta.

    Onko Björckin keittokirja hyvä? Oletko kokeillut useita reseptejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kuulostaa rajulta mutta lupaan että ei ole.

      On se ihan hyvä, ei kuitenkaan sellainen että olisin omaan hyllyyn hankkinut, vaan oon sen kirjastosta lainannut muutaman kerran. Erityisesti nuo itämaiset liharuoat on olleet hyviä, ne on mulle vähän vieraampi alue niin tuossa on ollut useampi ohje jotka on ollut helppo toteuttaa ja jotka on olleet lopputulokseltaan hyviä.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?