tiistai 16. elokuuta 2016

Okei syksy, tule sitten

Mä jaksan kyllä joka vuosi ihmetellä tätä, millaisissa rysäyksissä vuodenajat vaihtuu. Se vaihdos ei koskaan tapahdu mitenkään saumattomasti ja pikkuhiljaa luisuen vaan rytinällä. Sama homma nyt, kun kesä vaihtui syksyyn.

Lämpimiäkin päiviä on riittänyt aika kivasti, mutta ne ei kyllä tunnu mun mielestä enää kesältä. Jos tuulee vähänkin, on tosi kylmä ja muutenkin se lämpö on tosi petollista. Eli tuntuu syksylle. Lisäksi meidän takapihan puissa alkaa näkymään muitakin värejä kuin vihreää. Kesä meni jo. Aamuisin ja iltaisin on jo tosi kylmä. Surku ja sääli mutta nyt mä olen hyväksynyt asian. Ehkä.

En käynyt kesällä kertaakaan hiekkarannalla enkä heittänyt talviturkkia. En käynyt kertaakaan mökillä tai valvonut koko yötä. En käynyt kertaakaan huvipuistossa tai syönyt hattaraa. Perinteiset Puuhamaa ja Serena jäi välistä. En tehnyt kertaakaan mitään spontaania tai kesän hulluttamaa. En kännännyt keskellä viikkoa kertaakaan ja niinä vähinäkin menokertoina olin tosi ajoissa himassa. En grillannut kertaakaan tai syönyt kesäkeittoa. Nainen, ei näin! Osittain johtuu varmasti siitä, että oltiin perheenä kesä niin hajallaan. Mutta varmasti osa menee sen piikkiin, että ajateltiin että elokuussa sitten. Kun on ne kesäkelit ja lämpö. Elokuu vaan otti ja veti tänä vuonna höplästä.

Arki on lähtenyt rullaamaan itseasiassa yllättävänkin mukavasti, joten mikäs tässä syksytellessä. Seuraava loma on jo katsottuna ja sitäkin seuraava jo hahmoteltuna. Onpahan kiintopisteitä! Vielä ei ahdista ja itseasiassa kun rupesin oikein ajatuksella miettimään, niin syksyllähän on vaikka mitä kivoja juttuja tiedossa. Eikä tarvinnut edes kovin kiivaasti puristella aivonystyröitä, kun keksi vaikka mitä!

Syksyllä voi kohottaa mielialaa ainakin näillä:

Blogi
Jostain syystä syksy on mulle se vuodenaika, kun pursuan ideoita ja juttuja. Inspiraatiota on vaikka muille jakaa. Kesäisin mietin aina blogin lopettamista tai edes tauottamista, syksyisin taas hurahdan tähän. Jostain syystä syksy on myös se aika, jolloin muidenkin blogit kiinnostaa enemmän. Syksyisin mä monesti myllään lukulistani.

Ruoka
Syksyisin on aina ihan parhaat safkat. Kesällä ei jaksa hikoilla keittiössä jos on muutenkin kuuma. Ja kun on lusmuillut ruoanlaitossa kesällä, on syksystä taas kiva hautautua patojen ääreen. Mutta vaikka kesä on ohi, niin syksyllä pystyy vielä nauttimaan tosi hyvin kesän satokaudesta. Pataruoat ja lämpimät salaatit on ihan parasta keittiökamaa syksyisin.

Liikka
Kesällä mun liikunta rajoittuu monesti vain uimiseen. Koska en jaksa. Syksystä alkaa kiinnostamaan taas muutkin jutut ja motivaatio on liikankin suhteen paremmin kohdillaan, kuin muulloin. Syksystä rakennetaan ne liikkarutiinit, jotka kantaa pimeän ja kylmän talven yli.

Villasukat ja kynttilät
Nämä nyt taitaa olla aika perussettiä mutta mainittakoon silti. Ja ylipäätään hei fiilistely on syksyllä kivaa. Mä en tykkää pimenevistä illoista, valoisat kesäillat on ehdottomasti se mun juttu, mutta kynttilöiden loisteesta tykkään. Ja syksystä kynttilät on kivoimmat, koska talvella niihin on ehkä jo vähän sitten kyllästynyt. Eikä unohdeta suitsukkeita! Tämän hetken suosikit taitaa olla omena ja kaneli. Toinen kivan raikas ja toinen lämmittävä tuoksu.

Maisema
Meidän olkkarin maisema ei näytä minään muuna vuodenaikana niin hienolta kuin syksyllä. Värioksennus! Hyvällä tavalla...

Kirjat
As always. Mä luen syksyllä ehkä vähemmän kuin kesälomalla, mutta syksyllä sen lukemansa sisäistää paljon paremmin. Eikä kaikki ole sellaista pintaraapaisua. Tarinat uppoaa johonkin sielun syövereihin, kun malttaa paremmin olla sen lukemansa äärellä. Kesällä on jotenkin levottomampi lukija.
Mä en lue ollenkaan naistenlehtia, mutta sensijaan luen keittokirjoja ja ruoka-alan lehtiä. Syksystä niitä on kahta kivempi selaillla kun kotikeittiökin kutsuu taas puoleensa. Sitä inspiroituu ja innostuu taas ihan uudestaan.

Tuoksut
Mun nenä on syksyllä jotenkin herkempi. Kaikki tuoksuu paremmalta syksyllä, kesän tunkkaisuus on ohi. Siksi mä tykkään niitä suitsukkeitakin polttaa syksyisin, kun ne tuoksuu silloin ihan erityisen hyvältä. Ja taidan hyväksikäyttää tätä herkkää tuulenhalkojaani nyt niin kauan kun tuoksut tuntuu mieltä piristävältä ja ottaa taas käytäntöön perjantaipuskan ostamisen.

Kirja- ja ruokamessut
Ehdoton syksyn kohokohta ja kiintopiste. Olis jo!!!!

Glögi
Kyllä, kohta voi alkaa juomaan! Ei vielä tässä kuussa mutta syyskuussa ihan hyvin. Keittiönkaapista löytyy myös ainakin chili-, karamelli-, ja valkosuklaakaakaota. Nämä lähtee myös ihan just tehojuontiin.

Leffat, sarjamaratonit, teatteri ym.
Kaikkia edellämainittuja on luvassa syksyllä useammalle illalle. Hyvää ruokaa pohjille tai samaan aikaan. En keksi kyllä parempaa syysillan puhdetta.

Tuleeko muita mieleen?
2 kommenttia:

Mitä sullon syrämmellä?