perjantai 21. lokakuuta 2016

Auta!

Mä olen ennenkin kirjoittanut tänne verenluovuttamisesta. Tuon ensimmäisen kerran jälkeen luovutuskertoja on kertynyt useampi ja tälläkin hetkellä odottelen että kolme kuukautta edellisestä luovutuksesta tulee täyteen ja pääsen jälleen luovuttamaan. Veritilanne ei tänäänkään näytä kovin hyvältä eli nyt haastan jokaisen blogin lukijan; aloita viikonloppusi luovuttamalla. Täällä voit testata sovitko luovuttajaksi ja täältä pääset etsimään lähimmän verenluovutuspaikan.

Tällä viikolla ajatukset verenluovuttamisen tärkeydestä on jälleen olleet ajankohtaisina ajatuksissa. Ystäväni joutui maanantaina vaikeaan leikkaukseen, joka tällä kertaa ei valitettavasti auttanut. Emme tiedä kauanko hänellä on enää aikaa, tiedämme vain sen että väistämätön on edessä.

Ystävääni ei verenluovutus tai mikään enää pelasta, mutta tämä oli jälleen hyvä muistutus itselle siitä, että koskaan ei voi tietää mitä eteen tulee. Koska tulee eteen se hetki kun itse tarvitsee apua tai joku läheinen on sen tarpeessa. Verenluovutus on oikeasti todella pieni teko itselle, mutta se auttaa kolmea eri ihmistä. Ja niiden kolmen ihmisen joukossa voi olla kuka vaan, tuttu tai tuntematon, vauva tai vaari. Matalasta hemoglobiinista kärsivä keskonen, verihiutaletankkausta tarvitseva syöpäpotilas tai plasmaa tarvitseva hemofiliapotilas.

Verenluovuttamisen lisäksi haluaisin muistuttaa myös kantasolujen luovuttamisesta. Erityisesti nuorista miesluovuttajista on pulaa, eli jos sellaisia löytyy lähipiiristä niin vinkkaappa surffaamaan tänne. Kolme neljästä kantasolusiirteen tarvitsevista potilaista voi parantua ainoastaan tuntemattoman  vapaaehtoisen luovuttajan avulla, eli rekisteriin kannattaa ihan oikeasti liittyä! Suomestakin löytyy tällä hetkellä yli sata potilasta, joille etsitään kantasolujen luovuttajaa.

Mä olisin itse halukas myös luovuttamaan verihiutaleita, mutta olen siihen liian laiha (hah, surkuhupaisaa). Mutta verenluovutus on jäänyt sekä mulle että Siipalle säännölliseksi. Kerran kolmessa kuukaudessa (miehillä kerran kahdessa kuukaudessa) on aika pieni vaiva. Ota säkin tästä säännöllinen tapa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?