keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Blinit

Blinit!! Aaaah... kuola alkoi välittömästi valumaan.

Mulla on eräs rakas hyvä ystävä, jonka kanssa meillä on perinteenä käydä alkuvuodesta jossakin blineillä, sekä pitää vielä erikseen blini-ilta jomman kumman kotona. Kun mennään johonkin niin ollaan ihan kaksin mutta kotiblineissä meitä on aina kummankin perhe kasassa. Toivon että tämä perinne jatkuu vielä silloinkin, kun meidän lapset on jo aikuisia. Mä nimittäin miellän blinit nimenomaan seurusteluruokana.

Mä olen omat blinini tehnyt aina oikeaoppisesti tattarijauhoihin. Lisäksi käytän taikinassa olutta. Ihan "oikeita" blinejähän nämä ei ole mutta sillä nimellä ne meillä kuitenkin kulkee. Reseptin olen julkaissut jo joskus aiemminkin, eli klik-klik täältä löytyy.

Blinit on meillä myös perinteinen joulupäivän ruoka. Joulun kalat ja mädit saa hyvin tuhottua blinien kanssa ja aika moni muukin joulun ruoka sopii blinien kaveriksi. Ylipäätään meillä on blinien kanssa ollut aina tarjolla hyvin perinteiset täytteet. Ne mitä jokainen blinien kohdalla ajatteleekin. Nyt kuitenkin haastoin itseni miettimään blinit pelkillä vegevaihtoehtoisilla täytteillä. Näin saatiin blinit mukaan myös lihattomaan lokakuuhun.

Jos haluttaa saada mätiä bliniensä päälle, mutta haluaa täytteensä vegeinä, niin kaupassa on myytävänä Cavi-art nimistä "mätiä" joka valmistetaan merilevästä. Mä en ole tuota koskaan itse maistanut joten en tiedä onko se hitti vai huti. Pitääpä yrittää joskus muistaa ostaa ja kokeilla. Mutta noin niinkuin vinkiksi.

Aika moni blinien kylkiäinen on vegevaihtoehto jo valmiiksi. Sitä ei vaan välttämättä tule mietittyä. Esimerkiksi sienisalaatti on vegeperäinen ja oikein perinteinen täyte blineille. Tsatsiki sopii myös blinien kanssa mutta on senverran voimakkaan makuinen, että on hyvä olla tarjolla myös jotain muutakin neutraalimpaa. Jos ei halua mitään niin voimakkaan makuista, kuin tsatsiki on niin esimerkiksi kurkkukaviaari on hyvä vaihtoehto.

Blinit voisi varmasti valmistaa myös vegaanisina mutta siihen mä olen vetänyt rajan. Smetana nimittäin kuuluu niin voimakkaasti mun blinipöytään, että siitä en ole vielä valmis luopumaan. Läiskin sitä blineille sellaisenaan, mutta teen siitä myös omia täytteitä. Yksi suosikeistani on GreenWomanilta bongattu, johon tulee smetanaa, kukkakaalia, paprikajauhetta, suolaa ja valkosipulia. Tosin nyt kun oikein muistelen niin voi olla että GW teki omansa creme fraicheen. No ihan sama, minä teen smetanaan. Irroittele kukkakaalin nuput ja pilko ne oikein pieneksi. Silppua valkosipuli silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Nam, nam ja nam!!!!

Smetanapohjaista on myös seuraava; sekoita smetanan kanssa hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja puolisen desiä, punasipulisilppua, hienonnettua basilikaa ja mustapippuria. Ja eikun blinien päälle.

Makumaailmaltaan mädin tilalle sopii erittäin hyvin myös punajuuri. Istuu todella kivasti smetanan ja punasipulin kanssa. Mutkat suoriksi oikova tyytyy purkkiin valmiiksi säilöttyyn, martta säilöö omat punajuurensa. Miten vaan käy!

Mun ehdoton suosikki vegetäytteistä blinien kanssa on Maku-lehdestä bongattu belugalinssisalaatti. Se sopii blinien päälle aivan täydellisesti. Belugalinssit oli mulle vähän vieraampi, mutta ne on muotoutuneet yhdeksi mun suosikkilinsseistä. Maku on ihanan pähkinäinen ja beluga on erinomainen täyte salaateissa.

Belugalinssisalaattiin tarvitset:
2,5 dl belugalinssejä
yhden punasipulin
1 tl voita tai öljyä
0,5 tl sinapinsiemeniä
0,5 tl kuminaa
0,5 tl korianterinsiemeniä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
yhden rkl:n sitruunamehua
100g fetajuustoa

Huuhtele belugalinssit ja keitä ne kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan
Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi tai öljy pannulla. Lisää sipuli ja mausteet. Kuumenna sekoitellen kunnes sipulit ovat kuullottuneet.
Valuta linssit hyvin ja kumoa ne kulhoon. Sekoita joukkoon sitruunamehu sekä sipuli-mausteseos. Peitä kulho ja anna maustua kunnes linssit ovat jäähtyneet. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon murusteltu feta.

Kuvassa viime tammikuun blinitarjoilut. Etualalla olevan blinin päällä belugalinssisalaattia.

2 kommenttia:

  1. Voi että, oispa jo joulu... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta miksi odottaa jouluun ;) mä olen syönyt jo ekat joulusuklaat ja juonut ekat glögit. Aivan hyvin voi jo blinitellä :D

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?