lauantai 15. lokakuuta 2016

Juuressipsit

Mä rakastan sipsejä! Ja dippiä. Voisin helposti rouskutella koko pussin aina ihan itsekseni. Vaan kun enää en voi. En tiedä onko se suola vai rasva vai jokin e-koodi vai kaikki yhdessä. Tulen nykyään sipseistä fyysisesti tosi kipeäksi. Miten epäreilua! Ennen nukkumaanmenoa niitä ei voi missään nimessä syödä ja ylipäätään jos niitä syö, niin koko ajan pitää pitää mielessä että less is more. Jos syö liikaa niin peli on menetetty.


Punaista kultaa ohkaisina siivuina
Mun herkutteluhetkiä varten kaupan sipsit jää ostamatta yhä useammin. Sensijaan teen sipsejä itse juureksista. Kovin ihmeitä kamppeita ei tarvitse. Mun suosikki on ehdottomasti punajuuri mutta esimerkiksi raitajuuresta ja palsternakasta syntyy myös ässähyvät sipsit. Pitää vaan muistaa että siivut täytyy olla todella, todella ohkaisia. Parasta näissä on se, että niitä voi ihan huoletta vedellä niin paljon kuin huvittaa. Ei tule huono olo! Lisäksi meidän perheessä näistä ei välitä kukaan muu kuin minä, eli saan syödä nämä ihan yksin.

Juuressipseihin tarvitset:
valitsemasi juureksen, esim punajuuri tai palsternakka. Jos sulla on ihan tavis uuni niin valitse vain yksi iso punajuuri tai pari pientä. Jos sulla taas on käytössä kiertoilmauuni, niin sitten voit tehdä kaikki pellit täyteen. Yksi pelti vetää tosiaan n. yhden ison punajuuren verran. Tai toki voit tavallisellakin uunilla tehdä näitä niin paljon kuin huvittaa, mutta kerrallaan voi kuivattaa vain yhden pellillisen, jos kiertoilmatoimintoa ei löydy
suolaa
öljyä
(mausteita, jos haluat käyttää. Esim paprikajauhetta tai rosmariinia. Mun mielestä nämä ei kyllä kaipaa mitään mausteita)

Pese juurekset todella hyvin, ei tarvitse kuoria. Kuivaa. Siivuta juurekset mandoliinilla tai muulla vastaavalla vihannesleikkurilla niin ohkaiseksi kuin saa. Varo sormia! Voit ihan huoletta käyttää sitä kaikista ohkaisinta vaihtoehtoa, näiden pitää olla lähes läpikuultavia.

Sekoita kulhossa öljy (mielummin liian vähän kuin liian paljon) ja suola. Kippaa juuressiivut sekaan ja sekoita hyvin jotta suola ja öljy leviävät siivuihin kauttaaltaan. Levitä siivut uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Kuivata 150 asteisessa uunissa 30-45 minuuttia. Punajuuret kuivahtavat suht nopeasti, palsternakalla kestää vähän kauemmin. Kurki ja kokeile sormella miltä näyttää, uuneissa on varmasti eroja. Jos tuntuu että sipsit ottaa reippaasti väriä, mutta eivät kuivahda, niin laske uunista tehoja ja pidennä kuivatusaikaa. Taika on tosiaan siinä, että siivut ovat mahdollisimman ohkaisia!


Rousk!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?