maanantai 10. lokakuuta 2016

Juustokohokas

Jos jollekulle on jäänyt epäselväksi niin mä rakastan juustoa. Syön sitä nykyään verrattain vähän, koska olen karsinut eläinperäiset maitotuotteet omasta ruokavaliosta ihan minimiin, mutta on ruokia ja juttuja joissa juusto on ihan ehdoton. Juustokohokas on yksi sellainen.

Mä bongasin tämän ohjeen Vappu Pimiän keittokirjasta. Oon aina kuvitellut kohokkaiden teon haastavaksi ja vaikeaksi, mutta tämä ainakin on onnistunut täydellisesti ihan joka kerta. Runsaan salaatin kera tämä menee ihan hyvin päivällisestä. Juustokohokas on meillä myös hävikkiruokaa, koska tähän saa raastettua kaikki jääkaappiin eksyneet jämäjuustot.

Juustokohokkaaseen tarvitset:
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kevytmaitoa
4 kananmunaa
150g juustoraastetta (vähän voimakkaammat juustot on tässä paras)
puolikkaan teelusikallisen suolaa
vähän pippuria ja cayennepippuria
voita tai öljyä vuoan voiteluun

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja pyörittele niitä voissa hetki, niin että jauhot vähän kypsentyvät mutta eivät ruskistu. Lisää joukkoon maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä. Erottele kananmunien valkuainen ja keltuainen toisistaan. Sekoita keltuaiset seokseen yksi kerrallaan. Lisää joukkoon juustoraaste ja mausteet. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti maitoseokseen. Kaada seos isoon, voideltuun, korkeareunaiseen ja pyöreään vuokaan (mä olen paistanut tämän joskus padassakin). Paista kohokasta uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua paiston aikana kertaakaan, koska silloin kohokas lässähtää. Tarjoa ja syö heti!


2 kommenttia:

  1. tarkistuskysymys: keltuaisia ei siis käytetä ollenkaan?

    kuulostaa ihanalta herkulta (toivottavasti on parempaa kuin mifupiirakka ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun olit tarkkana! Mulla oli jäänyt yksi työvaihe kokonaan kirjoittamatta, vaikka muka oikoluin ainakin kahdesti. Korjasin :) Sulla on kriittinen raati siellä ;)

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?