sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Kaalikääryleet pinaatti-fetatäytteellä

En olisi ikinä uskonut, että kaalikääryleistä löytyy vielä parempi vahtoehto, kuin jokirapukääryleet on. Mutta niin vaan kävi. Tosin Toka oli sitä mieltä että häpäisin jotain pyhää, kun sanoin tuon ääneen. Jokirapukääryleet on siis ehdottomasti yksi hänen lempiruoistaan.

Musta tuli kaalikääryleiden vannoutunut ystävä siinä vaiheessa, kun älysin valmistaa niitä savoijinkaalista. Ei niissä valkokaalista tehdyissäkään varsinaisesti vikaa ole mutta savoijinkaali on musta paljon ryhdikkäämpi käärylekaali. Ja kauniimpi. Mä tykkään haudutella ne ihan pehmeiksi, ei tule maha silloin kipeäksi. Mutta vaikka savoijinkaalia kypsentäisi pidempään, se säilyttää silti tietynlaisen ryhdin. Toisin kuin vaikka käärylekaali. Lämmin suositus siis sille, että teet kaalikääryleet nimenomaan savoijinkaalista.

Mä käytän kaalikääryleisiinkin aina tummaa siirappia. Musta se on maukkaampaa, mutta näkyy toki tuossa päällä.

Kaalikääryleisiin tarvitset:
keskikokoisen savoijinkaalin
reilu litran vettä + suolaa
siirappia
50g voita

Täytteeseen tarvitset:
yhden sipulin
pari rkl voita
yhden tähtianiksen
paketillisen tuoretta pinaattia
tuoretta persiljaa
100g juustoa (mitä voimakkaampaa sen parempaa, mä laitoin kuvissa näkyviin mustaleima-emmentalia ja luolakypsytettyä gruyéreä)
pippuria
reilun kourallisen cashew-pähkinöitä
paketillisen fetajuustoa

Poista kaalista päällimmäiset lehdet, jos ne ovat nahistuneita. Irroittele kerästä lehtiä senverran kuin siitä saa irti, mieluiten vähintään 11, aina parempi jos riittää 16. Ne sisimmät alkaa olla aika pieniä ja ruotoisia, niitä ei tarvitse kääryleiksi käyttää. Nosta lehdet kiehumaan suolattuun veteen 3-4 minuutiksi. Ota keitetyt lehdet pyyhkeen päälle valumaan ja painele kuiviksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullosta sitä voissa kattilassa viitisen minuuttia. Jos savoijinkaalista jäi yli käyttökelpoisia lehtiä, niin suikaloi ne, ruotoja ei tarvitse käyttää. Laita suikaleet kattilaan sipuleiden kanssa. Lisää sekaan myös tähtianis. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Poista tähtianis seoksesta. Lisää pinaatti ja hauduttele pari minuuttia. Hienonna persilja ja raasta juustot (paitsi feta). Mausta seos pippurilla ja anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon persilja, raastettu juusto ja murennettu feta. Sekoita hyvin. Pilko vähän pähkinöitä ja lisää nekin joukkoon.

Voitele uunivuoka voilla. Levitä kaalinlehdet leikkuulaudalle ja ruodi ne tarvittaessa. Jaa täyte lehdille ja kääri ne napakoiksi rulliksi. Laita kääryleet tiiviisti vuokaan ja valuta päälle siirappia. Vuole veitsellä kääryleiden päälle voisiivuja. Kypsennä uunissa 20-30 minuuttia. Valele kääryleitä paiston aikana muutaman kerran keitinliemellä.

Niiiiiin hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?