sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kesäkurpitsatortillat

Kesäkurpitsan sato jäi tänä vuonna vähän laihaksi. Saatiin kyllä muutama pötkylä sekä kesäkurpitsan kukkia syötäväksi, mutta tänä vuonna vältettiin se "mitä hittoa näistä vielä kokkaisi, kaikki mahdollinen on jo tehty"-ahdinko.

Vuosi sitten kesällä, kun tuskailtiin että mihin tätä kesäkurpitsaa nyt vielä ymppäisi, bongasin reseptin tortilloista, jotka tehtiin kesäkurpitsasta. Kokeilin ja jäätiin koukkuun. Näitä tulee tehtyä aika harvakseltaan, oikeastaan vaan silloin kun sitä kesäkurpitsaa on. Mutta kivaa vaihtelua nämä on niihin kaupan valmis-lättyihin. Iso plussa myös siitä, että näitä pystyy syömään tosi paljon ilman että tulee ähky! Näistä saa myös pienellä kikkailulla tehtyä vegaaniset tai vaikka gluteenittomat, mutta pistän ohjeen tulemaan nyt sellaisena, kuin mä nämä teen.


Tarvitset:
yhden ison kesäkurpitsan
kaksi kananmunaa
puolisen desiä jauhoja
1 tl suolaa
100g juustoraastetta

Raasta kesäkurpitsa isoksi raasteeksi. Laita raaste lävikköön ja ripottele suola päälle. Anna ylimääräisen nesteen valua pois, voit vähän rutistellakin kesäkurpitsaraastetta homman nopeuttamiseksi.
Siirrä valutettu raaste astiaan. Lisää sekaan kananmunat ja sekoita. Lisää jauhot ja juustoraaste ja sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Anna seoksen tekeytyä hetki.

Varaa pari peltiä ja laita niihin leivinpaperia. Tee leivinpaperien päälle lusikan avulla haluamasi kokoisia tortilloja. Mä olen tehnyt niin, että pellille tulee neljä tortillaa, eli aika pieniä lättyjä. Mutta tee sä sen kokoisia kuin haluat. Näistä ei kannata tehdä kamalan paksuja, mutta ei myöskään läpikuultavan ohkaisia. Kokeilemalla huomaat mikä on sopiva määrä massaa per tortilla.

Paista 200 asteisessa uunissa sen aikaa, että tortillat saavat väriä pintaan ja ovat kiinteitä. N. 10-15 minuuttia. Jos jaksat niin tässä vaiheessa käännä letut ympäri, eli paistamaton puoli ylöspäin, ja laita ne vielä uuniin hetkeksi. N. viitisen minuuttia riittää. Mä en aina tuota kääntämistä jaksa tehdä, ja aivan hyviä tulee vain yhdelläkin paistokerralla.

Täytä tortillat haluamillasi täytteillä. Meillä aika usein välistä löytyy, salaattia, tomaattia, cheddaria, creme fraichea ja papuhöystöä, johon tulee:

purkillinen valkopapuja
puolikas pussi valmista fajitas-maustetta
purkillinen kermaa
seesaminsiemeniä
sipulia ja valkosipulia

Sipulit pienitään ja kuullotetaan pannulla. Pavut huuhdotaan hyvin ja nakataan perään. Sitten lisätään puolikas pussi fajitas-maustetta ja tilkkanen vettä, senverran vaan että mausteen saa sekoiteltua sipulien ja papujen kanssa. Annetaan hetki porista. Lopuksi laitetaan kerma ja seesaminsiemenet. Siinäpä se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?