lauantai 22. lokakuuta 2016

Kolme kylmää salaattia

Ruokaisat salaatit on kiilanneet tilaa itselleen meidän keittiössä vuosi vuodelta enempi ja enempi. Ne on aivan mahtavia lounaita tai isompia iltapaloja. Lämpimät salaatit taas löytyvät meidän päivällispöydästä, niistä saa helposti tehtyä todella tuhteja. Kylmät salaatit taas on kiva pitää vähän kevyempänä versiona. Jos päivällisenä on keittoa, aika todennäköisesti iltapalaksi on kylmää salaattia. Koska keitto ei kauaa pidä nälkää.

Seuraavat kolme salaattia toimivat hyvin lounaana, iltapalana kuin lohturuokanakin. Viimeisin niistä on kaverini tarjoamaa, jonka alkuperäinen sisältö perustuu vain hataraan muistikuvaan, mutta jota olen yrittänyt varioida milloin mitenkin.
Näitä salaatteja on tarjottu meillä synttäreillä, nimiäisissä sekä rippijuhlissa. Eli taipuvat tarvittaessa kemuihinkin. Mittasuhteet ohjeille ovat n. 6-8 hengelle.

Viime vappuna tehtiin vaihteluna perunasalaatin tilalle makaronisalaatti.


Makaronisalaattiin tarvitset:
220g makaronia
6 rkl majoneesia, tarvittaessa enemmän
4 rkl maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl valkosipulisuolaa
0,5 tl pippuria
3 kevätsipulia hienonnettuna
4 rkl vihreitä oliiveja hienonnettuna
yhden tomaatin kuutioituna
2 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa

Kuumenna suolattu vesi kiehuvaksi ja keitä makaronit kypsäksi pakkauksen mukaan. Kaada vesi pois, huuhdo makaronit ja anna jäähtyä.

Sekoita makaronien kiehuessa keskenään majoneesi, jogurtti, sitruunamehu, valkosipulisuola ja pippuri isossa kulhossa. Lisää sekaan makaronit, sipulit, oliivit, tomaatti ja persilja. Mausta suolalla ja lisää halutessasi myös pippuria. Jos salaatti vaikuttaa liian kuivalta, lisää myös majoneesia. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia.


Pestoperunasalaattiin tarvitset:
1,5 kilon säkin perunoita
purkillisen vihreää pestoa
maun mukaan aurinkokuivattuja tomaatteja
maun mukaan vihreitä oliiveja

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Anna jäähtyä aivan kylmiksi. Pieni perunat suupalan kokoisiksi. Laita perunat kulhoon ja lisää sekaan pestoa makusi mukaan. Voit laittaa koko purkin, jos maistuu. Sekoita hyvin perunoiden kanssa. Pieni aurinkokuivattuja tomaatteja. Lisää ne sekä oliivit perunoiden sekaan ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä puolisen tuntia jääkaapissa.

Kaverini tarjosi muutama vuosi sitten tämän ihanuuden. Tämä oli tehty couscousista, mutta koska tykkään itse enempi kvinoasta, niin teen tämän siihen.

Anna-Lotan salaattiin tarvitset:
pari desiä kvinoaa
punaista currytahnaa
kuivattua chiliä
pari porkkanaa
tuoretta korianteria ja rucolaa
tomaattia
pippuria
kurkkua
sipulia
limemehua
creme fraichea

Keitä kvinoa ohjeen mukaan kypsäksi. Kaada hyvin jäähtynyt kvinoa kulhoon ja mausta se currytahnalla. Ole varovainen, ettei mene turhan tuliseksi.
Pese ja kuori porkkanat. Raasta porkkanasta perunankuorimaveitsellä suikaleita. Jos sulla on mandoliini niin silläkin voi mutta perunankuorimaveitsi on aivan hyvä tähän tarkoitukseen. Pilko kurkku ja tomaatti. Siivuta sipuli ja kuullota ne pannulla öljyssä läpikuultaviksi. Anna jäähtyä.
Lisää porkkana, kurkku ja tomaatti kvinoan sekaan ja sekoita. Pilko rucolaa ja korianteria ja lisää nekin sekaan. Mausta pippurilla, limemehulla ja kuivatulla chilillä. Lisää lopuksi sipulit ja sekoita hyvin. Maista onko maut kohdallaan. Viimeistele creme fraichella ja tuoreilla yrteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?