lauantai 29. lokakuuta 2016

Lämmin talvisalaatti

Winter is coming! Halusi tai ei. Talvella ja oikeastaan jo tässä syksylläkin mulle on tosi tärkeää että ruoasta tulee hyvä mieli. Että mahan lisäksi mieltä hellitään.

Oon varmaan väsymiseen asti jauhanut täällä, miten meillä syödään melko paljon sekä kylmiä että lämpimiä salaatteja. Jälkimmäiset on oikeastaan viime talven ahaa-elämys. Että ihan tosissaan salaattia voi syödä lämpimänäkin. Ja kun keli on ankea, lämmin salaatti hellii ennenkaikkea mieltä.

Vaikka mitä variaatioita on tullut kokeiltua, lihalla ja ilman, postaan kaikista suosikeista juuri tämän. Koska rakastan belugalinssejä ja halloumia.

Linssi-halloumisalaattiin tarvitset:
erilaisia juureksia, esim. perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta, bataattia jne.
hunajaa
oliiviöljyä
suolaa
(tuoreita yrttejä, esim. minttu ja basilika, ei pakollinen)
desin belugalinssejä
dijonsinappia
yhden valkosipulinkynnen
halloumia
tahinia
limemehua
savupaprikajauhetta
vettä

Pilko juurekset haluamasi kokoisiksi ja laita ne yhteen kerrokseen uunipellille. Pirskota päälle öljyä, sirottele mukaan vähän suolaan ja valuta lopuksi juuresten päälle hunajaa. Paahda 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Huuhtele linssit ja keitä ne kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele ne vielä hyvin keittämisen jälkeen ja sekoita linssien kanssa teelusikallinen sinappia, silputtu valkosipulinkynsi, sekä vähän oliiviöljyä ja hunajaa.

Sekoita keskenään pari rkl tahinia, ruokalusikallinen limemehua, puoli rkl hunajaa, ripaus savupaprikaa ja ruokalusikallinen vettä. Tästä tulee kastike.

Viipaloi halloumi ja huuhtaise sitä vähän veden alla. Paista pannulla kunnes pinta on saanut vähän väriä. Sekoita juurekset ja linssit keskenään, silppua tuoreyrttejä päälle jos haluat. Lisää halloumi. Laita päälle tahinikastiketta ja syö heti! Salaatti toimii ilman kastikettakin, mutta tahini ja beluga sopii tosi hyvin yhteen kun kumpikin on pähkinäisen makuinen. Eli kannattaa kokeilla.


4 kommenttia:

  1. Mä taidan muuttaa teille. Tai ainakin alkaa kyläillä aina ruoka-aikaan.

    VastaaPoista
  2. Vesi herahti kielelle. Voi olla, että meilläkin syödään lämmintä talvisalaattia viikonloppuna.

    VastaaPoista

Mitä sullon syrämmellä?