sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Linssipataa maa-artisokan ja palsternakan kera

Instagramin puolella seuraavat ovat varmaan huomanneet että meillä vietetään sunnuntaisin pataruokapäivää. Lihattoman lokakuun viimeisenä sunnuntaina luvassa on jälleen #patasunnuntai

Viimeisimmät julkaistut reseptit on olleet aika linssipitoisia. Mutta, koska meillä ei syödä soijarouhetta tai mitään vastaavia, täytyy proteiini korvata jollakin. Meillä syödäänkin ihan oikeasti melko paljon erilaisia linssejä. Papujakin paljon mutta jos joku kasviperäinen proteiininlähde pitää valita, on se meidän perheessä linssit. Ne saa väännettyä osaksi mitä tahansa ruokaa. Lisäksi linssiperhe on tosi monipuolinen, kun malttaa valita kaappiin muutakin kuin ne perinteiset punaiset linssit. Halpa kilohinta, riittoisuus sekä pitkä säilyvyys on myös ehdoton plussa. Vaikka ei meillä kyllä linssit ole päässeet koskaan vanhenemaan, päinvastoin.

Tämän sunnuntain pataruoka on Meri-Tuuli Lindströmin uudenrouheasta Pataruokaa-keittokirjasta. Jos joku keittokirja muuten herätti rakkauden, niin tämä. Näkee että se on ollut tekijälleen varsinainen rakkauslapsi. Lisäksi oli mahtavaa törmätä keittokirjailijaan, jolle pataruoat on yhtä iso juttu kuin mulle. Suosittelen, tätä kannattaa kurkata! Pataruokia tarjolla laidasta laitaan, myös siis vegemuodossa.

Nämä sunnuntain pataruoat ovat aina meillä vähän työläämpiä ja ne vaativat monen tunnin valmistamisen. Ruoanlaitto aloitetaan monesti jo aamupäivästä, ruoka saa muhia uunissa matalalla lämmöllä koko päivän. Niin tänäänkin, vaikka tarjolla on kasvisruokaa. Kasvisruoan ei toki tarvitse yhtä kauaa mureutua kuin liharuokien, mutta kasvisruokien mittapuulla tämä on kauan uunissa. Tämän ruoan salaisuus on muuten voi, joka antaa kivan täyteläisen jälkimaun. Jälleen kerran olen pikkasen rukannut alkuperäistä reseptiä toiseen muotoon, mutta pohja on siis Meri-Tuulilta.

Linssipataan tarvitset:
pari porkkanaa
pätkän juuripersiljaa
yhden salottisipulin
pari valkosipulin kynttä
1,5 dl valkoviiniä
5 dl linssejä. Puolet belugalinssejä ja puolet puylinssejä (puyt tunnetaan muuten myös nimellä vihreä ranskalainen linssi, omani löysin Ruohonjuuresta)
timjamia
rosmariinia
8 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
oliiviöljyä
palsternakkaa
pussillisen maa-artisokkia
100g voita

Pese maa-artisokat ja palsternakka huolellisesti. Laita ne pieneen uuninkestävään vuokaan yhteen kerrokseen. Älä kuori kumpaakaan! Ripottele päälle suolaa ja lisää voi siivuina päälle. Laita 200 asteiseen uuniin paahtumaan.

Kuutioi porkkanat ja juuripersilja. Hienonna salottisipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna oliiviöljyä padassa ja lisää mukaan porkkanat ja juuripersilja sekä sipulit. Paista keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää valkoviini. Nosta lämpöä ja keitä kasaan viitisen minuuttia.

Huuhtele linssit hyvin kylmässä vedessä. Lisää linssit kasvisten sekaan ja nakkaa mukaan myös vesi, suola, hunajaa sekä rosmariinia ja timjamia. Peitä kannella ja ota pois liedeltä.

Laske uunin lämpötila 140 asteeseen ja laita pata palsternakan ja maa-artisokkien seuraksi uuniin. Hauduta uunissa kaksi tuntia. Kääntele välillä maa-artisokkia ja palsternakkoja. Ota ne pois uunista, kun veitsi uppoaa helposti läpi.

Kun pata on ollut sen pari tuntia uunissa, nosta se pois ja sekoita linssejä varovasti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Pieni halutessasi maa-artisokkia ja palsternakkoja ja valuta vuoasta voi linssien päälle. Sekoita varovasti ja lisää juurekset linssipadan päälle. Syömään!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?