sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Paahdetut juurekset ja nokkos-hernerouheletut

Paahdetut juurekset on meillä todella, todella usein syöty kylkiäinen. Teen niitä vähintään kerran viikossa aina niistä kamppeista, mitä kaapista nyt sattuu löytymään. Mä voisin elää paahdetuilla juureksilla, niin paljon niistä tykkään.
Tässä satsi menossa uuniin. Lauteilla porkkanaa, perunaa, raitajuurta, palsternakkaa ja punajuurta. Raitajuuri on ihan huikean värinen. Ja komeet sukat muuten!
Paahdettuihin juureksiin tarvitset:
Läjän juureksia, esimerkiksi perunoita, porkkanoita, bataattia ja punajuuria. Kaikki käy!
chilihunajaa
suolaa
öljyä

Pese juurekset hyvin. Jos juurekset on omasta maasta niin niitä ei tarvitse kuoria. Jos taas käytät ostettuja juureksia niin käytä harkintakykyä. Mä en kuori jos kuori on ohut, pesen vaan huolellisesti. Paksummat kuoret (paitsi palsternakasta, sitä ei saa koskaan ikinä missään tilanteessa kuoria) olen kuorinut pois. Ja bataatit kuorin aina. Pilko sopivan kokoisiksi paloiksi.

Levitä pilkotut juurekset pellin päälle yhteen kerrokseen, ripottele niihin suolaa, pirskota päälle öljyä ja valuta koko komeuden päälle pari ruokalusikallista chilihunajaa. Paahda 225 asteisessa uunissa niin kauan että isoimmatkin juurespalat ovat kypsyneet, suurinpiirtein 20-30 min. Kokeile kypsyysaste haarukalla.

Mä tykkään paistaa nämä pikkuletuiksi

Nokkos-hernerouhelettuihin tarvitset:
2 kananmunaa
5 dl maitoa
2 desiä täysjyvä-spelttijauhoja
0,5 desiä hernerouhetta
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1-1,5 dl kuivattua nokkosta (mitä enemmän laitat, sen enemmän maistuu eli maun mukaan)

Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Vatkaa kaikki muut ainekset sekaan ja anna turvota rauhassa puolisen tuntia. Paista letuiksi.

Tosimarttahan kerää nokkosensa itse, me ollaan mun äidin kanssa jotenkin aina myöhästytty tästä nokkos-skenestä eli mä olen ostanut nokkoseni valmiiksi kuivattuna Ruohonjuuresta. Katsotaan josko sitten ensi keväänä ollaan kärppänä polttamassa sormiamme! Nokkostahan voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tapaan, se on maultaan vain miedomman makuinen. Mä en ole oppinut tekemään siitä muuta kuin lettuja. Mutta esimerkiksi keittoihin nokkonen voisi olla aika muksa.

Hernerouhe on sellainen prodenlähde, josta kyllä tykkään mutta jota en ole oikein oppinut käyttämään. Olen muutaman kerran kokeillut tehdä siitä pihvejä, jossa se on pääraaka-aineena ja ei vaan oikein toimi. Hernerouhe antaa kyllä kivaa purutuntumaa ruokaan mutta sopii kuitenkin paremmin statistin rooliin. Parhaimmillaan se on mun mielestä korppujauhon korvikkeena. Joskus pistin sitä jopa vähän falafel-taikinan joukkoon, jossa se oli kanssa aika paikallaan. Hernerouhe sopii myös kivasti pinaattilettuihin, mutta meillä se on vakiintunut siis nokkoslettujen ainesosaksi.

Sekä paahdettujen juuresten että nokkoslettujen kylkeen sopii hyvin avokado, Mä tykkään sellaisesta avokadosössöstä, johon tulee 1 avokado, desin verran maustamatonta kreikkalaista jogurttia, suolaa maun mukaan, tuoreita yrttejä jos haluaa laittaa (esim. basilika ja minttu on hyviä), loraus limemehua ja pippuria. Ensin sössätään avokado haarukalla, sitten lisätään muut ainekset ja sekoitetaan hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?