keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Vegaaninen kaalilaatikko

Olen jo muutamalla käyntikerralla huomannut, että meidän yhdestä pienestä lähikaupasta saa nyhtökauraa aina. Kauppa on niin pieni, että ilmeisesti siellä ei käydä kovin usein. Tai ehkä ihmiset ei tajua että sieltä voisi saada nyhtökauraa. Lisäksi nyhtis on kaupan viimeisimmässä nurkassa piilossa, sitä ei varmaan huomata.

Välttelin pitkään nyhtökauran ostamista, ihastuin jotenkin härkikseen niin kovasti että ajattelin että mitäpä sitä nyt nyhtökauraa kokeilemaan. Sitäpaitsi härkistähän saa jokapaikasta. Kuitenkin, erään kerran sitten nappasin paketillisen nyhtökauraa matkaan. Onpahan sitten ainakin kokeiltu!

Siinä vaiheessa kun aloin miettimään tämän vuoden lihatonta lokakuuta, mietiskelin että musta olisi kiva taivutella vegaaniseksi nimenomaan niitä omia lemppareita. Kaalilaatikko on yksi mun kotikeittiön suosikeista, joten hahmottelin nyhtökauran osaksi kaalilaatikkoa.

Mitä tässä nyt näitä lihankorvikkeita on kokeillut, niin aika äkkiä on sekä nyhtökauran että härkiksen kohdalla tullut huomattua että kaiken a ja o on runsas maustaminen. Nämä tarvitsevat mausteita maistuakseen. Riittävä rasva pitää myös muistaa, se kun puuttuu luontaisesti. Lisäksi pakko sanoa, että vaikka aiemmin nutisin pienestä pakkauskoosta, niin sekä nyhtökaura että härkis on olleet tosi riittoisia. Pakkauskoko on juuri sopiva, vaikka 250g muka tuntuu vähältä.

Nyhtökaura suositellaan lisäämään ruokaan vasta ihan loppuvaiheessa, mutta mä laitoin sen kyllä mukaan muhimaan ihan alustapitäen. Se imee toki nestettä itseensä, eikä ole niin "kiinteä" enää mutta toisaalta kaalilaatikko on sellainen ruoka, jossa rakenne sopiikin vähän pehmentyä. Ei se tässä mitenkään mössöksi mennyt vaan oli kyllä suht kiinteää, joskaan ei toki niin "jauhelihamaista" kuin suoraan paketista tulleena. Meillä ei kuitenkaan haitannut, teinit tykkäsi tästä. Ja se jos mikä on aika käypä mittari sille että onko ruoka hyvää vai ei. Kolmas ei tykännyt, mutta se nyt ei tällä hetkellä muutenkaan tykkää mistään muusta kuin ranskalaisista ja munakkaista.

Kaalilaatikkoon tarvitset:
paketillisen maustamatonta nyhtökauraa
5 rkl öljyä
yhden valkosipulin kynnen
pari tl suolaa
pari tl paprikajauhetta
pari tl tuoretta minttua
pari tl meiramia
yksi tl salviaa
yksi tl lipstikkaa
yksi tl valkopippuria
puoli kiloa valkokaalia
desin verran kvinoaa
pari porkkanaa
yhden sipulin
2 rkl siirappia
6 dl kasvislientä

Kippaa nyhtökaura kulhoon. Lisää sekaan öljy, silputtu valkosipulin kynsi, suola, paprikajauhe, minttu, meirami, salvia, lipstikka ja valkopippuri. Jos sulla ei ole kaikkia mausteita niin esim. joku yrttimauste käy myös oikein hyvin. Sekoita hyvin ja jätä maustumaan.

Suikaloi kaali ja raasta porkkanat. Hienonna sipuli. Kuullota nämä pannulla öljyssä parissa erässä. Kaada kaali-porkkana-sipuli voideltuun vuokaan. Lisää sekaan nyhtökaura sekä raaka, huuhdeltu kvinoa. Sekoita hyvin keskenään.

Kaada sekaan kasvisliemi (huom! Kasvislientä voi varata vähän reilumman satsin kuin mitä ohjeessa on sanottu. Sitä saattaa joutua lisäämään valmistamisen aikaan, sekä kvinoa että nyhtökaura imee itseensä nestettä. Jos sulla on kovin mehukas kaali niin se taas nesteyttää kokonaisuutta entisestään. Yrityksenä olisi, että tämä olisi laatikko eikä likomärkä sössö. Eli tarkkaile paiston aikana miltä uunissa näyttää. Mun mielestä tämä on parempi hieman kuivahkona kuin liian märkänä. Älä sekoittele paistosta, jotta pinta rapeutuu, mutta nostele vähän pinnalta seosta jotta näet miltä näyttää. Aina parempi jos sulla on läpinäkyvä vuoka niin sitten näet nostelematta nestetilanteen. Mä en ikinä laita kaalilaatikkoon kananmunaa koska se ei musta vaan kuulu kaalilaatikkoon. En tykkää että se koostumus on hyytynyttä. Mutta normisti teen kaalilaatikon kypsästä ohrasta ja paistetusta jauhelihasta ja ne ei ime itseensä niin reilusti enää nestettä kypsänä ja niistä on siksi helpompi arvioida minkä verran nestettä tarvitaan. Nyt mukana on niin monta muuttujaa että kannattaa vähän kurkkia. Mutta tähtää mielummin vähän liian "kuivaan" kuin lössöön sössöön).
Valuta lopuksi koko komeuden päälle siirappi. Voit lisätä päälle myös muutaman rkl:n öljyä tai vuolla pintaan siivuja sinisestä keijusta jos haluat.

Kaalilaatikkohan on parasta nimenomaan pitkään haudutettuna, eli tämäkin saa muhia uunissa hyvän tovin. Paista ensin 200 asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske sen jälkeen lämpötila 150 asteeseen ja hauduta 2-4 tuntia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, niin peitä foliolla. Muista se tarkkailu että tarvitseeko nestettä lisätä. Tarjoa puolukkahillon kanssa!

Jos nyhtökauraa ei löydy, tämän voi hyvin tehdä härkiksestäkin.


Parasta kaalilaatikossa on rapea, karamellisoitunut pinta. Näppäimistöni on kuolassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?