torstai 6. lokakuuta 2016

Vegaaninen kukkakaali-kibbeh

Syksyn tullen on taas lähi-idän maut olleet niitä, joita tekee mieli jatkuvasti. Falafel on mun suurinta herkkua, eritoten itse tehtynä. Bongasin kuitenkin Tomi Björkin Huippukokin kotiruokaa-keittokirjasta herkullisen kibbehin ohjeen, jota hieman sovelsin. Nämä on aika falafelmaisia, mutta kuitenkin ihan oma juttunsa. Näissä on nimittäin kikherneiden lisäksi myös kukkakaalia. Syksyllä on kivasti tarjolla kotimaisia kaaleja, jonka mä yritän syksyisin huomioida meidän ruokapöydässä.

Tämä ei nyt mikään nopein arkiruoka ole (ellet puuhaa kibbehin taikinaa valmiiksi etukäteen) mutta ehdottomasti pienen askartelunsa arvoinen. Kibbeh sopii hyvin myös vaikka pitaleipien väliin mutta mä en jaksanut niitä nyt tällä kertaa askarrella, vaan pullerot päätyivät riisin kaveriksi.


Kibbehiin tarvitset:
yhden kukkakaalin
yhden salottisipulin
ison valkosipulinkynnen
paketillisen liotettuja kikherneitä
1 tl kanelia
1 tl jeeraa
1 dl pinjansiemeniä
2 rkl tahinia
pari oksaa korianteria
pari oksaa minttua
suolaa

litran rypsiöljyä paistamiseen

Surista sauvasekoittimella kikherneet tahnaksi. Leikkaa kukkakaali ihan pieniksi nupuiksi. Silppua sipulit. Kuumenna vähän öljyä kattilassa. Kuullota kukkakaali ja sipulit. Saavat mennä ihan kunnolla pehmeiksi. Lisää sössötelty kikherne, kaneli ja jeera. Anna seoksen jäähtyä.

Lisää loput ainekset (paitsi paistamiseen tarkoitettu rypsiöljy) ja sekoita hyvin. Tahini tahtoo jäädä köntsiksi eli sekoita todella hyvin! Anna hetki maustua. Pyörittele pieniksi palluroiksi. Yritä saada taikina painettua käsien välissä hyvin tiiviiksi, jotta pallerot pysyvät kasassa. Mulla ei ole valitettavasti tähän antaa mitään kikkakolmosta, koska kiroilen itsekin joka kerta kun teen falafeleja tai kibbehiä. Mutta lopputulos on kaiken sen vaivan arvoista eli yritä vaan saada ne pallurat tehtyä. Uppopaista 175 asteisessa öljyssä. Vaikka mä välttelen friteerausta kaikin tavoin, niin kibbeh täytyy uppopaistaa. Paista muutama pallura kerrallaan ja nappaa reikäkauhalla pois, kun ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Valuta liika öljy pois palluroista talouspaperin päällä.

Tarjoa haluamallasi tavalla. Me syötiin nämä tosiaan tällä kertaa riisin kera, kylkeen keittelin pikakastikkeen johon tuli paseeratun tomaatin jämät, pizzapyrettä, sambal oelekia, savupaprikaa, inkkarisokeria, vähän savusuolaa sekä valkosipulisuolaa.

Tämä on muuten meidän teinien lemppari vegaaninen ruoka!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?