perjantai 21. lokakuuta 2016

Vegaaninen linssimureke

Lihamureke on ruoka, joka on meillä kaikkien suosikki. Se on eritoten Siipan bravuureja ja mietin tovin jos toisenkin uskallanko edes lähteä varioimaan jotain näin pyhää. Uskalsin kuitenkin ja se kannatti!

Härkiksestä tai quornista saisi varmaan vegaanisen lihamurekkeen, joka näyttäisi siltä oikealta ja alkuperäiseltä. Vaikka on juttuja, jotka on parempi tarjota mahdollisimman paljon alkuperäistä mukailevana, niin mä en kuitenkaan yritä tehdä aina kaikesta lihan näköistä. Itseasiassa se on juttu, jota mun on välillä vähän vaikea ymmärtääkin. Miksi pitäisi näyttää lihalta, jos se ei kuitenkaan ole lihaa? Linssimureke tehtiin siis näyttämään kasviperäiseltä. Silläkin riskillä että se olisi huti.

Tarvitset:
2,5 dl linssejä
7 dl vettä
sipulin
pari valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl jauhettua paprikaa (voit laittaa vaikka tl:n tavallista ja tl:n savupaprikaa, jos sellaista löytyy)
1 tl jauhettua korianteria
2 porkkanaa kuorittuna ja leikattuna pieniksi kuutioiksi
2 perunaa kuorittuna ja leikattuna pieniksi kuutioiksi
1,5 tl suolaa
pippuria
2 rkl tuoretta persiljaa
2 rkl tuoretta basilikaa
1,5 dl maissijauhoja (jos sulla ei löydy maissijauhoja niin tavallisetkin toki käy, silloin desi riittää)
1,5 dl pankojauhoja
(hapankorppuja)

Heti ensimmäiseksi varoituksen sana! Tästä tulee aivan älyttömän iso jööti. Me syötiin tästä kaksi päivää. Eli jos haluat pienemmän satsin niin puolita kaikki.

Pilko sipuli ja valkosipulit. Laita kattilaan vähän öljyä ja kuullota paprikajauhetta ja korianteria pari minuuttia. Älä polta mausteita! Lisää sipulit sekaan ja kuullota. Nakkaa sekaan tomaattipyre ja anna karamellisoitua muutama minuutti. Lisää vesi, hyvin huuhdellut linssit sekä kuutioidut porkkanat ja perunat. Kiehauta ja keittele n. 20 minuuttia. Nesteen täytyy haihtua tästä hyvin eli voi olla että tarvitset siitäkin pidemmän keitinajan. Mureketaikinahan on vähän sellaista jankkia, ja sellaista me yritetään tästäkin tehdä.

Kun neste on hyvin haihtunut (ei tarvitse olla kokonaan haihtunut mutta kuitenkin niin, että nestettä ei olisi paljoa), nosta kattila liedeltä pois ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Anna massan vetäytyä hetki. Lisää sitten maissijauhot ja pankojauhot pienissä erissä. Tee massasta paksua, sellaista että sitä voisi tarvittaessa muotoilla käsin. Kippaa seos vuokaan ja muotoile siitä murekkeen mallinen pötkylä. Massa on kuumaa eli käytä lusikkaa tai kapustaa tai mitä apuvälinettä nyt haluatkaan muotoiluun käyttää. Mulla oli suunnitelmissa päällystää mureke ennen uuniin menoa hapankorppumurskalla, vaan meillä ei sitten ollutkaan hapankorppua. Mut kokeile sä! Eli murusta muutama hapankorppu ja kuorruta mureke murskalla. Toimii kyllä ilmankin. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia. Tarjoa vaikka muussin kera!

Ei mikään superkaunis jööti mutta älyttömän hyvänmakuinen! Upposi meillä ihme kyllä jokaiselle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?