torstai 13. lokakuuta 2016

Vegaaninen One pot Härkiksestä

One pot-ruoat ovat tiskaajan unelma. Nimensä mukaisesti kun tarvitaan vain yksi pata (kattilakin käy!). One pot on myös mun suosikki ruoanlaitossa. Tykkään kyllä hifistellä ja piipertää, mutta joskus on ihan parasta kun voi vaan napata kaikki ainekset yhteen ja samaan ja siellähän kypsyvät.

Mä olen ollut vähän sormi suussa näiden kaikkien lihankorvikkeiden kanssa, että mitä niistä nyt sitten lähtisi tekemään. Härkiksestä kuitenkin olin saman tien sillä linjalla, että siitä tehdään one potia. Meillä on kyllä tehty one poteja niin lihan kanssa kuin vegenäkin. Meidän sekasyövälle miesväestölle nämä uudet raaka-aineet kannattaa kuitenkin sisäänajaa aina tuttua kautta. Eli härkiksestä tehtiin samantyyppinen one pot, kuin on tehty jauhelihasta. Mulla on mietinnässä pari muutakin one potia härkiksestä, mutta voi olla että lihattoman lokakuun matkaan eivät nyt tällä kertaa kerkiä. Katsotaan.

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan niin tätä ateriaa varten tarvitset kaksi astiaa. Mutta varsinainen kypsennys tapahtuu yhdessä eli venytetään vähän rajoja, on tämä one pot.

One potiin härkiksestä tarvitset:
yhden sipulin
yhden valkosipulinkynnen
pari ruokalusikallista öljyä
paseerattua tomaattia ison paketillisen esim. mutti (ne on jotain vajaa 400 grammaisia kooltaan)
2 tl suolaa
lorauksen punaviiniä tai rkl:n punaviinietikkaa
2 tl inkkarisokeria
kuivattua chiliä
pippuria

Marinointiin:
muutama rkl öljyä
paketillisen härkistä
kuivattua sipulia
valkosipulisuolaa
teelusikallisen jeeraa
puoli tl kanelia
2 rkl tuoretta minttua

200 g spagettia
tuoretta persiljaa
kirsikkatomaatteja

Sekoita kulhon pohjalla öljyä (saa laittaa ihan reippaasti, useampi rkl. Öljyn tai voin käyttöä ei kannata pihistellä kun tekee kasvisruokaa. Niitä kun ei nimittäin ole luontaisesti mukana, huomaat eron maussa), kuivattu sipuli, valkosipulisuola, jeera, kaneli ja tuore minttu. Nakkaa perään härkis ja sekoita hyvin. Jätä maustumaan.

Valitse pata, kasari tai kattila jossa teet ruoan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna pari rkl öljyä padassa ja kuullottele siellä sipuleita hetki miedolla lämmöllä. Lisää paseerattu tomaatti, punkku tai punaviinietikka, sokeri, kuivattu chili, pippuri ja suola. Sekoita ja jätä porisemaan miedolla lämmöllä kannen alle. Mitä pidempään annat hautua, sen parempaa kastiketta tulee. Maista onko suola ja muut härpäkkeet kohdillaan. Lisää maustettu härkis kastikkeen sekaan ja anna kuumentua muutama minuutti.

Lisää kattilaan 5dl kiehuvaa vettä. Pätki spagetteja pienemmäksi ja laita ne myös pataan. Sekoita varovasti muutaman kerran kypsennyksen aikana, jotta spagetit ei jämähdä toisiinsa kiinni. Lisää vettä tarvittaessa, sekä härkis että spagetti imee nestettä reippaasti. Valmista on kun spagetti on lähes kypsää. Silppua päälle persiljaa ja kirsikkatomaatteja. Valmis!

Tämä sekamelska uppoaa eritoten lapsille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?