keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Vietnamilaiset kesärullat

Kesärullat on ruoka, josta voi tuhdimmilla täytteillä tehdä täyttävän aterian tai kevyemmillä versioilla iltapalan tai lounaan. Meillä suositaan tuota jälkimmäistä eli kevyitä täytteitä. Kaksikko tykkää kesärullista aivan älyttömästi. Näitä ei missään nimessä kannata tehdä etukäteen valmiiksi, vaan nimenomaan niin että jokainen rullailee omat rullansa ja syö ne samantien. Samalla voi viettää aikaa yhdessä ja jutustella mukavia.

Kesärullat on parhaita tokikin kesällä, kun tuorekamaa on hyvin tarjolla täytteiksi. Mutta ehdottomasti kesärullia voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa, senkun sitten huomioi sen täyte-vaihtoehdoissa.


Internetsi on täynnä ohjeita rullaustekniikoista, meillä on pyritty vain siihen että täytteet pysyisi edes jotenkuten sisällä. Itse tykkään tiukasti pakatuista rullista, josta täytteet kuultaa kivasti läpi. Muu perhe rullaa miten rullaa. Osalla malli on enempi burritomainen, osalla taas kevätkääryle. Ihan sama, pääasia että maistuu.

Mun mielestä kesärullat on parhaita nimenomaan vegetäytteillä. Miesväki kaipaisi välillä kanaa rulliinsa, mutta aina ne täytekulhot tyhjenee silloinkin, kun lihaa ei vaihtoehdoksi löydy.

Mun suosikit kesärullien täytteiksi ovat:
riisinuudelit
avokado
kurkku
idut
härkäpavut (kaupasta saa näitä nykyään tölkissä. Niistä vaan ei ole poistettu sitä päällimmäisintä "kuorta", jonka mä haluan ehdottomasti pois härkäpavuista. Ovat kyllä ihan käypä vaihtoehto mutta suosittelisin kyllä kokeilemaan härkäpapuja myös niin, että tekee härkäpapuun reiän ja "pullauttaa" sieltä kuoripussukasta itse pavun pois. On vaivan arvoista!)
porkkana
erilaiset yrtit, erityisesti minttu ja korianteri
pähkinät
salaatti

Ja toki tarvitaan myös riisipaperia. Uskaltaisin väittää että saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, omani olen hakenut etnisestä kaupasta.

Kesärullat kaipaa ehdottomasti kastikkeita, joihin rullia voi dipata. Mun suosikit löytyy Vege!-keittokirjasta, jotka kopioin nyt suoraan tähän.

Sataykastikkeeseen tarvitset:
3 rkl maapähkinävoita
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 rkl limemehua
1-2 dl vettä

Laita kaikki ainekset kattilaan. Lämmitä senverran, että maapähkinävoi sulaa ja saat sekoitettua kaikki ainekset keskenään tasaiseksi. Maapähkinävoi sakeuttaa kastiketta, joten lisää tarpeen mukaan vettä. Anna jäähtyä. Jos tätä jää yli kesärullien jälkeen, niin tämä sopii ihan älyttömän hyvin esimerkiksi lindstömin pihvien kylkeen.

Makeaan chilikastikkeeseen tarvitset
1,5 dl vettä
4rkl riisiviinietikkaa
desin sokeria (ohjeessa on 1,5dl mutta musta desi on riittänyt)
1 tl chilihiutaleita
vähän hienonnettua valkosipulia
vähän hienonnettua inkivääriä
suolaa
suurusteeksi: 1 rkl kylmää vettä + 1 rkl perunajauhoa

Kuumenna vesi ja etikka kattilassa. Kun seos kiehuu, lisää muut aineet suurustetta lukuun ottamatta. Alenna lämpöä ja anna hautua muutama minuutti. Tee suuruste sekoittamalla keskenään vesi ja perunajauho. Nosta vähän lieden lämpötilaa ja valuta suuruste ohuena nauhana kastikkeen sekaan koko ajan sekoittaen. Lisää tarvittaessa suolaa. Anna jäähtyä. Jos tätä jää yli kesärullien jälkeen, niin tämä sopii älyttömän hyvin wokin sekaan.

Jokaiselle ruokailijalle kannattaa varata iso lautanen, jonka pohjalle voi kaataa kylmää vettä. Riisipaperi nimittäin täytyy ihan ensiksi kastella, jotta sen voi täyttää ja rullata. Lisäksi kannattaa varata lautanen, johon kasteltu riisipaperi sitten nostetaan ja jonka päällä paperi täytetään ja rullataan. Mä en ole juurikaan paperia kuivatellut, joissain ohjeissa sanotaan että kasteltu riisipaperi kannattaa nostaa pyyhkeen päälle ja täyttää siinä ja rullata. Musta se riisipaperi kuivahtaa itsestäänkin ihan riittävästi ja vähän kosteahkon paperin rullaaminen käy helpommin.

Meillä tosiaan kaikki ainekset nostetaan aina valmiiksi pöytään, jonka ääreen sitten istutaan rullailemaan ja syömään. Yllättävän täyttäviä pötkylöitä! Nämä saattaa vaikuttaa hieman vaivalloisilta, mutta eivät oikeasti sitä ole. Kannattaa ainakin kokeilla, varsinkin jos itämaiset maut iskee sun makuhermoihin.

Tässäpä esimerkkiä viime kerran kesärullatuokiosta.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin on! Ja tosi näppäriä tehdä. Versus kevätrullat. Joita kokeiltiin kanssa joskus tehdä. Menikö kaikenkaikkiaan kolme tuntia.... en oo koskaan syönyt niin hyviä kevätrullia mutta se duuni niiden tekemiseksi oli ihan posketon.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?