torstai 21. joulukuuta 2017

Lahjoja teineille osa kaksi

Kirjoittelin vuosi sitten lahjavinkkejä teineille täällä. Teinithän on kategoriana ehkä se vaikein, kun alkaa miettimään mitä lahjaksi. Aiemmin vinkkaamat ideat pätee hyvin edelleen (muulloinkin kuin jouluna), mutta ajattelin niiden lisäksi vinkata muutaman vaihtoehdon lisää.

Jouluhan on melkein jo ovella, mutta näistä uusista vinkeistä jokainen on sellainen, jonka ehtii hyvin vielä toteuttaa.

Lehden vuosikerta
Printtilehdet tekee hidasta kuolemaa, mutta siitä huolimatta ja melkeinpä siitä syystä meillä on muksuille tullut aina joku lehti. Vuosia se oli Aku Ankka, kunnes kasvoivat siitä ehkä vähän ohi. Nykyään meidän teineille tulee Pelit-lehti. Jossain vaiheessa saivat lahjaksi myös Tiede-lehden vuosikerran, mutta se ei meillä ehkä koskaan täysin breikannut. Vinkkinä muuten myös, että aikanaan kun suuntaavat toisen asteen opintoihin, niin voi tilata myös opintoihin ja tulevaan alaan liittyvän lehden. Jos siis kyseessä ammatilliset opinnot. Harrastuksiin liittyvät myös hei aina hyviä!

Kirjat
Tämä vinkki oli jo aiemmassa postauksessa, mutta huikkaan sen silti vielä uudestaan. Nimittäin kirjat ovat nykyään niin monimuotoisia, että uskon jokaiselle löytyvän jotakin. Äänikirjat toimii hyvänä pysäyttäjänä, jos nyt ei se perinteinen silmillä luku lämmitä. Ja erilaiset kirjojen lukulaitteet taas voivat innostaa lukemaan elektroniikasta kiinnostuneen. Eikä välttämättä tarvitse edes lukulaitetta, kun älypuhelimillakin onnistuu kirjojen luku. Sille perinteiselle kirjalle on siis vaihtoehtoja, ja se kannattaa muistaa. Niin tai näin, mä en kuuntelisi lukemisen osalta kovin ihmeellistä nurinaa, vaan yrittäisin kannustaa. Ehkä joskus tulevaisuudessa lukutaito ei ole enää niin suuressa roolissa (tosin tätä epäilen isosti!), mutta nykyteinien kohdalla lukutaito on tärkeää jo pelkästään opintojen takia. Eli sitä kannattaa ja pitää tukea!

Liikunta
Toinen tärkeä kannustin on mun mielestä liikunnan tukeminen. Itse hommasin omilleni viiden ohjatun salikerran paketin, johon kuuluu myös saliohjelman tekeminen. Hintaa tällä oli 90e, eli musta ihan maltillinen. Ottaen huomioon, että ammattilainen tsekkaa että tyypit osaa käyttää laitteita ja tekevät liikkeet oikein. Miinuksena näissä salijutuissa on se, että aika moneen paikkaan on viidentoista vuoden ikäraja. Eli ihan varhaisteinille tämä ei käy. Mutta hurjan moneen liikuntaan liikkuvaan voi hankkia vaikkapa sarjakortin. Tanssitunnit, uinti ja kiipeily on ainakin sellaisia. Ja aina kivempi, jos itsellekin hankkii samanlaisen kortin ja menee teinin kanssa yhdessä.

Partakone
Tämä on nyt tosi sukupuolisidonnainen ja ehkä vähän patriarkaalinenkin lahja, mutta meillä ajankohtainen joten siksi tämä vinkki. Meillä ainakin oli tosi tykätty lahja! Ehkä osittain myös riitti aikuisuuteen. Tosin kannattaa haistella että koska tämän aika on. Meillä pientä osviittaa aiheeseen antoi teini itse, kun se yllätettiin erään kerran höyläämästä naamaansa.

Kysy teiniltä
Jos joku on varmaa, niin se, että kyllähän se teini lahjoja toivoo. Ja tottakai saakin toivoa. Sekä pettymyksiltä että lahjan hankkimisen vaikeudelta vältytään kun kysyy suoraan. Lahjan antajan kannattaa vähän rajata skaalaa heittämällä vaikka ihan suora summa, mitä lahja saa enimmillään maksaa. Kiinnostuksen kohteita voi hyödyntää tässäkin. Kunhan muistat että teinillekin se oikeasti ankein ja mielikuvituksettomin paketti on ne Pandan konvehdit.

Näillä vinkeillä joulua kohti. Ho-ho-ho!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?