tiistai 2. tammikuuta 2018

Hyllynlämmittäjä 2018

Tiedän, että on ihan sulaa hulluutta nyt hypätä mihinkään hommeleihin sen isommin mukaan kun koulu ottaa niin paljon. Mutta koska olen vielä höttöpäinen lomalainen, niin voin leikkiä unohtaneeni sen, että vuorokaudessa ei ole yhtään enempää tunteja. Löysin nimittäin jo kolmannen lukuhaasteen, johon haluan tänä vuonna osallistua.

Hyllynlämmittäjä on haaste, jonka ideana on lukea omasta hyllystä kahdentoista kuukauden aikana kaksitoista sellaista kirjaa, jotka on tullut ostettua, mutta jotka ovat jääneet syystä tai toisesta kuitenkin lukematta. Ja kuulkaa näitähän riittää! Haaste on alunperin startannut jo vuoden 2017 alussa, mutta hurjan moni näyttää tarttuneen siihen tänäkin vuonna, joten mä kans! Mulla se suurin haaste (ehe, pun intended) tämän kanssa on tosiaan aika ja sen puute. Mulla on jatkuvasti niin paljon kirjoja kirjastosta lainassa, joita ei saa uusittua, että omat kirjat joutuu odottamaan. Nyt koitan ryhdistäytyä ja tämän haasteen myötä aktivoitua myös oman kirjahyllyn kanssa. Luettavaksihan ne kirjat on hankittu!

Ja koska mua haluttaa ihan hirveästi osallistua myös siihen Yhdysvallat-haasteeseen, niin nyt täytyy vähän järkevöittää tätä touhua. Eli. Kaikki tämän vuoden lukuhaasteeseen liittyvät jutut ilmestyvät Lukuhaaste2018-tägin alle. Vaikka aiempina vuosina vuositägi on tarkoittanut vain Helmetin lukuhaastetta. Lisäksi jos siltä näyttää, niin sisällytän yhden kirjan vaikka kaikkiin kolmeen haasteeseen, jos sattuu osumaan sopiva yksilö kohdalle. Sitä en vielä tiedä miten merkkailen itse postauksiin, mihin haasteeseen aina viitataan, mutta ehkä se selviää tässä matkan varrella.Tavoitteena ei edelleenkään ole saada kaikkia haasteita pelattua läpi (toki hyvä jos se onnistuu), vaan monipuolistaa omaa lukuputkea. Ja huolehdittua siitä että ylipäätään tulee luettua. Mutta nyt takaisin Hyllynlämmittäjään! Mun haastekirjat ovat seuraavat:

1. Tyttö pitkänsillan molemmin puolin
Mä asuin vuosikausia niin, että kävelin Pitkäsiltaa melko usein. Ylipäätään mulla(kin) on Kallioon suuri rakkaussuhde, joten alueen historia kiinnostaa. Tyttö pitkänsillan molemmin puolin on Katarina Eskolan koostama kirja äitinsä Elsa Eklundin päiväkirjoista. Tämä on seissyt hyllyssä jo ainakin pari vuotta. En yleensä juurikaan viehäty päiväkirjamuodossa kirjoitetuista kirjoista, mutta tässä nyt viehätti nimenomaan tuo Kallio.

2. Bolsoin perhonen
Tuossa kirjan nimessä pitäisi olla ässän päällä se venäläinen väkänen, mutta en vaan sitä saanut koneestani taiteiltua. Ymmärtänette ilmankin.
Yksi mun kaikkien aikojen suosikki elämäkerroista on Maya Plisetskayasta kertova Minä, Maya Plisetskaya. Hän on myös ehdottomasti mulle se THE ballerina, vaikka en häntä koskaan livenä nähnytkään. Ja multa on muuten mennyt ohi ihan kokonaan, että hän on kuollut kolmisen vuotta sitten Voi surku, Mayahan tepsutteli kärkitossuissa vielä pitkälti yli seitsemänkymppisenä, varmaan vielä vanhempanakin.
No mutta kuitenkin, Bolsoi on kiehtonut mua varmaan viidentoista vuoden ajan ja silloin kun elin suurinta balettibuumiani, haalin luettavaksi kaiken aiheesta. Tämä kirja on hankinta buumini jälkimainingeissa.
Bolsoin perhonen on Daphne Kalotayn kirjoittama kertomus Nina Revskajasta. Kirja ja hahmot ovat käsittääkseni fiktiota, mutta palataan tähän sitten kun olen kirjan lukenut. Revskaja on Bolsoin primaballerina ja hän hurmaa myös itse Stalinin. Erinäisten tapahtumien vuoksi Nina loikkaa länteen ja pikkuhiljaa kirjan edetessä loikkausta edeltävät tapahtumat alkavat paljastumaan.

3. Brooklyn
Colm Tóibín on ollut viime vuosina kirjamaailman (ainakin internetsissä) tähti. Mä olen Brooklynin hankkinut omaan hyllyyni näköjään ihan kaksin kappalein, että josko sen nyt sitten jo lukisi. Kirja on proosateos maahanmuuttamisesta. Tätä on kehuttu todella kauniiksi teokseksi, joten kuuleppa Colm, täällä jo vähän odotellaan tätä lukukokemusta.

4. Illan tullen
Mä luin joskus reilu pari vuotta sitten yhden Michaelin Cunninghamin kirjan (ja näköjään kiimailin siitä täälläkin). Olin aivan myyty ja siinä huumassa hankin Michaelia omaankin hyllyyn. Arvatkaa olenko lukenut niistä yhtäkään?!
Tämä kertoo New Yorkin taidepiireistä ja on kuulemma lähimpänä täydellistä lukukokemusta, mitä kirja voi olla.

5. Miten muistat minut
Antti Ritvasen Miten muistat minut oli mulla kirjastosta lainassa ja yritin sitä lukeakin mutta ei vaan lähtenyt. Menin sitten hankkimaan sen omaan hyllyyni (ja muistaakseni huutelin täällä ihan justiinsa että hankin omaan hyllyyni vaan kirjoja, jotka kestää monta lukukertaa. Enpä hanki!)
Tämä on kuulemma hauska tarina uraorientoituneeta äidistä ja pojasta, joka on hyvin anteeksiantavainen.

6.  Perhoskerääjä
Joel Haahtela on tyyppi, jonka teoksista mä olen vakaasti päättänyt tykätä. Tämä on lukematta, joten se on mukana koska se löytyy mun hyllystä. Kirja kertoo miehestä, jonka vaimo on jättänyt ja joka saa yllättävän perinnön. Odotan yhtä upeaa kielenkäyttöä, kuin muissakin Haahtelan kirjoissa on.

7. Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille
Tämä on kirja, jonka elokuvan haluaisin nähdä. Eli hankin kirjan, koska kirja on aina parempi kuin elokuva eli mun ei tarvitse sitä sitten katsoa. Nimi myös viehättää isosti eriskummallista.
Kirja on käsitykseni mukaan joku kummitusjuttuhomma. Heippa vaan yöunille!

8. Kun kyyhkyset katosivat
Ajattelin taas jälleen kerran antaa Sofille mahdollisuuden. Sisältäähän tämä kirja sentään omistuskirjoituksenkin. Tarina nojaa käsittääkseni Sofin tuttuun tyyliin tuonne itään päin. Odotan tätä kyllä ihan oikeasti. En ole Sofia lukenut Norman jälkeen ja siitä taitaa olla jo melkein pari vuotta aikaa.

9. Akvarelleja Engelin kaupungista
Viime vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja. Aloitin mutta jäi jostain syystä kesken. Haluan kyllä lukea koska Viikilän tekstejä on kehuttu niin paljon. Lisäksi se on ihan törkeän hyvännäköinen. Joka on tietysti tosi oleellinen piirre kirjailijassa. Kertoo Engelistä. Oletan.

10. Tytöt
Tämäkin oli mulla kirjastosta lainassa, mutta en ehtinyt lukemaan. Sen verran tämän sielunmaailmaa kuitenkin avasin, että uskoisin tämän olevan ihan mun kirja. Ja siksi se on mun hyllyssä.
Tytöt on Emma Clinen esikoisromaani, ja se kertoo yllätys yllätys, tytöistä. Miljöö on 60-luvun Kalifornia ja hippiaate kukkii.

11. Betoniyö
Ruoskin itseäni jatkuvasti siitä, että tämä Pirkko Saision teos on multa lukematta. No ei ole muuten enää kauaa! Kirja on ilmestynyt jo 1981, mutta siitä on tehty isosti hypetetty elokuva vasta tuossa vuonna 2013. Joka nosti kirjankin taas uuteen tietouteen. Kirja on raadollinen tarina syrjäytyneestä ongelmaperheestä.

12. Lumiukko
No pitihän tänne nyt nordic noiriakin saada! Mun piti alunperin antaa tämä Kolmosen isälle joksikin lahjaksi, mutta omin sen sittenkin itse koska "mä haluun lukea tän". Tulipa joo luettua.
Tästäkin on tehty leffa, jossa on ihanaihanaihana Michael Fassbender. En usko että sitä tulee ikinä katsottua, mutta kirjan kyllä haluan lukea. Päähahmona on Harry Hole, joka käsittääkseni seikkailee muissakin Jo Nesbon romaaneissa. Katsotaan häiritseekö se miten paljon, että en ole niitä muita lukenut. Kirjassa sarjamurhaillaan ja tehdään lumiukkoja.

2 kommenttia:

 1. Hahaa, tiedän tunteen! En ehdi ikinä lukea mitään, sillä illat venyvät arjen jalkoihin ja uni tulee viimeistään parin sivun jälkeen. Silti olen tsekannut tällä viikolla sekä Helmet-lukuhaasteen että paikallisen kirjaston lukuhaasteen tälle vuodelle. Tilasinpa pari kirjaakin. Enää ei tarvitse siis kuin pysyä hereillä...
  Tuosta pinosta on luettuna yksi, se löytyy omasta hyllystä. Engelin tilasin juuri tänään. Kerro sitten, miten sulla kävi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän aina näiden lukuhaasteiden kanssa muistaa sen että ei näitä tarvitse varsinaisesti suorittaa. Vaan niistä haasteita voi hakea ideoita ja inspiroitua. Ja lukee sen minkä pystyy. Se ilo katoaa siitä täysin jos näitä alkaa väkisin tahkoamaan.
   Mulla on nyt tästä haasteesta menossa ensimmäinen kirja (Illan tullen), joten ainakin alkuun on nyt päästy...

   Poista

Mitä sullon syrämmellä?