maanantai 16. huhtikuuta 2018

Mandut

NONIIN! Nyt vihdoin eetteriin tämä meidän teinien lempppari. Näitä saisi valehtelematta olla meillä pyörittelemässä koko ajan. Erityisesti Toka söisi näitä, jos nyt ei päivittäin niin ainakin viikoittain.

Mandut on siis korealainen versio dumplingseista. Eli eräänlaisia täytettyjä taikinanyyttejä. Vähän jokaisesta ruokakulttuurista taitaa löytyä omansa ja loppupeleissä nuo kaukoidästä tulevat eivät ihan kamalasti eroa toisistaan.

Mandut (tai mykyt, dumplingsit, mikävaan) on siitä mukavia että niitä voi täyttää oikeastaan millä vain. Mielikuvitusta ei tarvitse rajoittaa. Kasvisversioihin meillä on nakattu esimerkiksi kimchiä ja pinaattia, mutta useimmiten meillä on tehty nämä lihatäytteisinä. Erilaisia raasteita on helppo hyödyntää näihin. Chilillä voi tehdä vähän tulisempaa täytettä ja mikseipä täytettä voisi maustaa vaikka tomaattipyreellä niin halutessaan. Näistä voi siis tehdä oikein oman suunsa mukaisia.

Nämä voi kypsentää höyryttämällä, keittämällä tai friteerata. Mä olen useimmiten keittänyt, koska se on niin helppoa. Mandujen askartelussa menee jokunen tovi, joten on kiva kun itse kypsennys tapahtuu sitten nopeasti ja vaivattomasti. Manduja voi muuten käyttää mukana vaikkapa ramenkeitossa. Meillä nämä on kuitenkin syöty sellaisenaan eikä niitä jää koskaan yli, jotta voisi hyödyntää vaikka keittoon.

Mä olen aina ollut hyvin kiinnostunut tekemään dumplingseja itse, mutta koin että en osaa. Luulin että ne on vaikea tehdä. Little did I know! Keittokirjakuvauksissa sain opetuksen kädestä pitäen ja ei nämä ole kyllä laisinkaan vaikeita tehdä. Täytössä ja sulkemisessa on toki oma tekniikkansa ja sanoisin että mandujen täytössä harjaantuu, mitä enemmän niitä tekee. Jos ensi alkuun täyttämisessä meni tunti, nykyään valmista tulee 20-30 minuutissa. Ihan pikaruokaa nämä ei siis ole, vaikka olisit miten hyvä tekemään. Mutta takaan, että lopputulos palkitsee!

Viimeiksi manduja tehtäessä otin step-by-step valokuvat täyttämisestä. En tiedä auttaako se mitään ja hahmottaako kuvista yhtään sen paremmin, mutta josko kuvat ja selitykset vähän madaltaisivat sitä rimaa näiden tekemiselle.

Tarvitset:

paketillisen mandukuoria. Gyoza-, dumplings- tai dimsum-kuoria. Näihin voi tehdä taikinan itsekin, mutta sanoisin että säästä mielenterveytesi. Näitä saa valmiina ainakin Hämeentien etnokauppojen pakastealtaasta ja ei maksa juuri mitään.

Täyte:

puolikas pieni kesäkurpitsa raastettuna
kolmisen desiä kaaliraastetta (punakaali, valkokaali, mitä nyt sulta löytyy tai sattuu maistumaan)
200g porsaan jauhelihaa
puoli pakettia-paketillinen katkarapuja hienonnettuna
pieni sipuli hienonnettuna
pari kevätsipulia silputtuna
pari valkosipulinkynttä hienonnettuna
reilun peukalonpään kokoisen palasen inkivääriä raastettuna
pari ruokalusikallista öljyä
yksi kananmuna
suolaa ja pippuria

Mun mielestä Gyozat on parhaita kuoria. Eivät repeile niin helposti. Mandukuoria kannattaa säilyttää pakastimessa ja ottaa jääkaappiin sulamaan n. vuorokausi ennen valmistusta. Yhdestä paketillisestä syö kaksi henkeä. Kolme jos ovat vähäruokaisia.
Laita kesäkurpitsa- ja kaaliraaste siivilään ja ripottele päälle suolaa. Anna itkeä sen aikaa, kun sekoitat muun täytteen.

Iske täytteen kaikki muut ainekset kulhoon. Purista itkettyneistä raasteista mahdollisimman paljon nestettä pois. Lisää muiden täyteainesten joukkoon ja sekoita hyvin. Ja sitten aletaan täyttämään mandukuoria.

1.
Laita mandukuori leikkuulaudan päälle. Varaa viereen myös lasillinen kylmää vettä. Laita täytettä keskelle mandukuorta reilu teelusikallinen.

2.
Kostuta sormi vesilasissa ja maalaa mandukuoren reunaa puolikaaren verran. Ei ole väliä kasteletko kuoresta alaosan vai yläosan, kunhan se on sellainen puolikas kaari.


3.
Käännä kuoren alaosa yläosan päälle, jotta mandusta tulee tuollainen puolikuu. Paina sormella reunoja kiinni tiiviisti. Yritä, että täytettä ei tulisi reunojen väliin ollenkaan. Gyoza-kuoret kestää hieman venyttämistä, eli jos tuntuu että pitää vähän venyttää niin gyozat antaa vähän anteeksi. Tekemällä opit minkä verran täytettä on sopivasti, jotta kuoren reunat saa ongelmitta kiinni.

4.
Ota mandu käteen ja puristele täytettä kohti kuoren keskiosaan ja sitten puristele ylimääräinen ilma pois mandusta ja sen jälkeen vielä nipistele reunoja kiinni. Tätä työvaihetta on hieman hankala selittää, mutta jos kuoren sisään jää paljon ilmaa, voi kuori avautua kypsennysvaiheessa. Tarkoitus olisi, että täyte olisi kuoren sisällä mahdollisimman tiiviisti.

5.
Tiiviisti täytetty mandukuori näyttää suurinpiirtein tältä.

6.
Jos haluat, niin voit rypyttää mandujen reunan. Rypytetty reuna saattaa myös pitää kuoren paremmin kiinni kypsennysvaiheessa, jos mandun sisään on jäänyt ilmaa. Pakollinen työvaihe tämä ei ole, lähinnä ulkonäön viimeistelyä. Mandut voi siis halutessaan jättää kuvan 5 näköiseksi.
Jos kuitenkin viimeistelet mandut niin lähde rypyttämään reunaa sormien avulla. Paina rypytetty kohta tiiviisti kiinni, käytä vettä liimana tarvittaessa. Lopputulos on tuollainen hieman aaltoileva reuna.

7.
Puolet rypytyksestä tehty.

8.
Lopuksi käännä mandun päät (eli ne puolikuun kärjet) kohti toisiaan ja nipistä kiinni. Rypyttämätön osa jää siis tavallaan mandun alaosaksi ja rypytetty osa yläosaksi. Vettä voi taas käyttää liimana, jos tuntuu että ei muuten pysy.


9.
Laita valmiit mandut odottelemaan kypsennystä. Muista peittää elmukelmulla, nämä kuivuvat tosi nopeasti ja sitten repeilevät takuuvarmasti.

Kuumenna vettä kattilassa parisen litraa. Anna kiehua, lisää mandut muutama kerrallaan ja sekoita jotta eivät tartu kattilan pohjaan. Kypsät mandut ponnahtavat keitinveden pinnalle, mutta jos kellosta haluaa katsoa kypsymisaikaa niin sellainen 3-4 min ja valmiita ovat. Nämä jäävät tosi helposti kattilan pohjaan kiinni ja silloin eivät pompahda pinnalle kypsänäkään. Jos näin käy niin irrottele varovasti reikäkauhalla ne sieltä irti. Reikäkauhalla saa muutenkin kypsät mandut nostettua kattilasta helposti pois
Tarjoa kuumina.

Mandut voi syödä sellaisenaankin, mutta erityisen hyviä ovat kastikkeiden kanssa. Erilaiset soijapohjaiset kastikkeet ovat oikein hyviä, samaten Sweet chili-kastike sekä Satay-kastike.

Jos muuten mandujen täytettä jää yli, niin se sopii erityisen hyvin munakkaan täytteeksi. Kannattaa vaan paistella ensin jauheliha kypsäksi.

Noista kotona tehdyistä manduista mulle ei ole kuvaa kypsennyksen jäljiltä, joten nappastaan tämä Anttosen Tommin kuvaama. Mandut sentään on tuossakin mun tekemiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?