sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Satokauden sima

Mä en ole koskaan tehnyt simaa. Ensinnäkin, mä en ihan hirveästi välitä simasta. Pakko myöntää että tulee vähän turhan tutut fibat teinivuosien kiljukokeiluista. Ja toisekseen, musta se perinteinen sima on todella tylsä. Vettä ja sokeria.

Uusimmassa Glorian ruoka&viini-lehdessä oli ohje raparperisimalle, josta sitten kehitin oman versioni. Luulen että tämä olisi jäänyt tekemättä, ellei mulla olisi viime vuoden raparpereita pakastimessa jotka pitäisi saada pikapikaa pois. Tämän vuoden raparperi kun näkyy jo kurkkivan maan alta. Onneksi raparperia kuitenkin löytyi omasta pakastimesta, tästä tuli nimittäin ihan superhyvää!

Tällä ohjeella saat simaa vähän reilu parisen litraa. Mikään pikaherkku sima ei ole, jääkaapissa juoma valmistuu viikossa ja huoneenlämmössä n. kolmessa päivässä. Kun alkuviikosta pistää simat tulille, niin vapuksi on varmasti valmista. Mä itse liputtaisin enempi tuolle viikon aikamääreelle, huoneenlämmössä on aina se riski että hiiva villiintyy täysin ja se lopputulos on sitten.. noh, liian hiivainen.

Tarvitset:
3 omenaa kuorittuna ja raastettuna
350g raparperia
2 litraa vettä
3,5 dl fariinisokeria
2 tähtianista
sitruunan kuorta maun mukaan, 1-2 tl (tarkoituksena saada mukaan sitruunan makua, ei niinkään sitä hapokasta mehua eli siksi mielummin kuorta)
peukalonpään kokoisen palan inkivääriä muutamaan osaan pienittynä (jos haluat inkiväärin erottuvan enemmän niin raasta ihan pieneksi raasteeksi)
nuppineulanpään kokoisen palan tuorehiivaa

Paloittele raparperin varret paloiksi. Kuumenna litra vettä ja lisää sinne raparperit, inkivääri, omenaraaste ja tähtianikset. Keitä hiljaisella lämmöllä 20-30 min. Raparperien pitää olla ihan lötsöjä eli niistä riippuu minkä verran aikaa tarvitaan.
Painele raparperejä lusikalla tai jollain muulla välineellä, jotta niistä irtoaa kaikki mehukkuus. Mun raparperit oli tosiaan pakastinkamaa ja ne oli vähän "kuivakoita". Lisää sokeri mukaan nesteeseen ja sekoittele kunnes se on liuennut. Lisää sitruunankuori (muista pestä ennen kuorimista hedelmä hyvin!) ja loppu vesi (ei jääkylmää, kannattaa vaikka vähän lämmittää kattilassa). Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Lisää hiiva ja anna seoksen olla vuorokausi huoneenlämmössä.
Pullota puhtaisiin pulloihin. Lisää ensin pullojen pohjille tl fariinisokeria. Voit joko ensin sihdata simasta sattumat pois johonkin puhtaaseen astiaan tai hoitaa koko homman suoraan pulloihin. Silloin kyllä kannattaa ottaa kauha avuksi ja se yhdistelmä pullo + suppilo + sihvilä + neste ja sattumat on vähän haastava kombo. Eli ne simassa lilluvat inkiväärin, omenan ja raparperin palaset ei päädy pulloihin, pelkkä neste. Voit kuitenkin painella kauhalla tai muulla apuvälineellä hedelmiä sihdin läpi, jotta saat vielä lisää makua simaan. Plus ainakin raparperi imee itseensä nestettä aika reippaasti eli simaa menee hukkaan melkolailla, jos niitä ei vähän survota. Jos haluat, voit laittaa pulloihin muutaman rusinan. Mä en käytä. Siirrä simapullot viileään ja eikun vappua odottamaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?