maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kesäisen raikas kuha

Meillä, kuten monessa muussakin taloudessa, syödään aivan liian harvoin kalaa. Ja kun syödään niin hyvin usein lohta. Ei sillä, lohihan on äärettömän hyvänmakuinen kala. Mutta on muitakin hyviä ja hyvänmakuisia.

Mä olen yrittänyt nyt viime aikoina vähän tsempata tämän kalailun kanssa. Viime aikoina meillä onkin ollut ruokapöydässä myös kalaa vähä useammin. Ja muutakin kuin lohta. Tai kalapuikkoja. On syöty mm. erinomaista siikaa sekä nieriää. Ja nyt kuhaa, josta aattelin vinkata teillekin koska tämä on todella nopea valmistaa.

Kalahan on itseasiassa aika nopeasti kypsyvä raaka-aine ja siksi se on arkisin aika näppärä valmistaa. Tämä uunissa kypsyvä kuha päätyy pöytään puolessa tunnissa. Se ei välttämättä ole ihan pienempien lasten makuun, mutta tämän kanssa voi vähän kikkailla ja huikkaan tuolla reseptin seassa sitten vaihtoehtoja.

Raaka-aineenahan kala ei ole ihan sieltä halvimmasta päästä, mutta mä teen itse aina niin että vähän kompensoin sitä hintaa sitten valkkaamalla halvat lisukkeet joten kokonaishinta ei ole ihan mahdoton. Tämän kokonaiskustannukset kolmelle hengelle olivat noin 25 euroa. Silti huomaan itse miettiväni että yksi suurimmista kompastuskivistä vähäisen kalan syömisen kanssa on kyllä nimenomaan hinta. Pitänee pariutua kalastajan kanssa.

Kuhaa varten tarvitset:

1-2 kuhafilettä per lärvi (kannattaa katsoa että ovat jo valmiiksi nahattomia, jos eivät niin pyydäppä kalatiskillä nappaamaan pois. Ei ole vaikea homma poistaa kalasta nahkaa itsekin, mutta aikaa säästyy jos tämän haluaa nopeasti pöytään. Kunhan muistat sen, että nahaton kala säilyy huonommin kuin nahallinen!)
suolaa
reilun kourallisen pinaattia
muutaman varren broccolinia
yhden limen ohueksi viipaloituna (lapsille limen voi korvata esimerkiksi mintulla, thaibasilikalla, kaffirlimellä tai jollakin muulla raikkaalla yrtillä)
ruokalusikallisen seesaminsiemeniä
n. 4 rkl miriniä (joku kevyempi soijakastikekin käy mutta mielellään miriniä)

Kastike:
kevätsipulia maun mukaan
parin sentin pätkä inkivääriä raastettuna
hyvin pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
rypsiöljyä sen verran, että kastike on kastikemaista, ei kuitenkaan juoksevaa
2 tl kala- tai osterikastiketta
2 rkl limemehua

Leikkaa kuhafileet ruodottomiksi. Tämä ei oikeasti ole vaikea homma, lohestahan ruodot on helppo nyppiä mutta kuhasta ne pitää kyllä leikata pois. Tässä nopea video, joka näyttää miten. Mutta kerrottuna. Kala nahkapuoli ylöspäin laudalle. Kokeile mihin suuntaan ruodot kääntyy. Leikkaa viillot ruotorivin molemmille puolille, tarvittaessa myötäile ruotoa veitsellä ja nappaa leikattu ruotorivi pois. Suolaa fileet molemmilta puolilta ja jätä odottamaan.

Huuhtele pinaatti ja broccolinit. Jälkimmäisistä voit leikata vähän sitä kovinta osaa pois. Laita uunipellille reilu palanen leivinpaperia. Saa mennä reippaasti reunojen yli. Laita leivinpaperin päälle puolet limesiivuista (ja yrteistä jos niitä käytät) ja pinaatista sekä kaikki broccolinit. Nosta kuhafileet päälle. Ripottele seesaminsiemenet kalan pinnalle. Nosta loput limesiivuista (ja/tai yrteistä) ja pinaateista päälle. Ripottele miriniä koko komeuden päälle. Taittele leivinpaperin reunat päälle niin, että kala ja lisukkeet ovat siellä sisällä. Eli tämä kypsytetään paperin sisällä. Sulje käärimällä leivinpaperin reunat. Repäise tarvittaessa lisää leivinpaperia kanneksi.
Kypsennä 180 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Sekoita sillä välin kastikkeen ainekset. Nosta paketti pois uunista, avaa kääre ja lusikoi kastike fileiden ja kasvisten päälle. Valmis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?