torstai 3. syyskuuta 2015

Kaikki mitä kokkasin

Vaikka mä tykkään kehitellä keittiössä kaikennäköistä, en kykene siihen ilman että mulla on olemassa joku pohja sille, mitä lähden tekemään. Luen aktiivisesti useampaa ruokablogia ja käytän googlea tosi paljon. Kuitenkin ihan eniten tulee käytettyä keittokirjoja. Mulla on keittiossä pieni kaappi, jossa säilytän keittokirjojani sekä erinäisiä lehtiä ja muita juttuja, jotka sisältää jonkun hyvän reseptin. Sieltä löytyy esimerkiksi kaksikymmentä vuotta vanha köksän kirja. Ei sitä tule enää käytettyä mutta nostalgia-arvo on senverran kova, että ei ole pystynyt luopumaan.

Mä olen ruokaa laittanut senverran paljon että aika harvoin nykyään noudatan mitään reseptejä orjallisesti. Enempi ne toimii inspiraationa. Jätän ihan sujuvasti pois juttuja joista ei tykätä, korvaan sellaiset jotka ei mun mielestä toimi kokonaisuudessa ja kehittelen kokonaan omia lopputuloksia.

Mä olen sillä kannalla, että missään nimessä jokaista keittokirjaa ei kannata hankkia omaan hyllyyn. Se käyttötarve kun selviä vain kokeilemalla. Kirjasto on hyvä vaihtoehto keittokirjakokeiluille. Kirjastosta löytyy nimittäin ihan järjetön määrä sekä vanhempia klassikkoja että uudempia teoksia lainattavaksi. Ja jos sieltä joku helmi löytyy, niin sitten kannattaa sijoittaa omaan kappaleeseen.
Täysin keittokirjatta en pärjäisi. Meinasinkin vinkata oman keittiöni kivijalat myös blogin puolelle, osa löytyy omasta hyllystä ja osaa kestolainaan kirjastosta.

Voilà!

Jenni Häyrinen
Katukeittiö-Parempaa roskaruokaa
Liemessä-blogin Jenni otti ja päräytti omat herkkunsa keittokirjaksi asti. Bongailin kirjan ohjeita useammastakin ruokablogista ja kun ne tuli todettua äärimmäisherkuiksi, nappasin kirjan kotikeittiöön kokeiluun. Paras päätös ikinä! Jennin ohjeilla on tehty maailman parhaat pitaleivät sekä naan-leipä. Naan ei ilman tandooriuunia taivu kovin kummoiseksi mutta Katukeittiön reseptillä se ei kauaksi jää alkuperäisestä. Me on kokeiltu kirjan reseptejä aika isolla skaalalla ja ei enää koskaan haluta tehdä esimerkiksi falafelia mistään pikavalmis-systeemeistä. Se huono puoli kirjassa on että eineksiä tahtoo syödä aina vaan vähemmän koska itsetehty on niin paljon parempi. Eli aikaa ei tämän kirjan avulla kyllä säästy, mutta siinä vaiheessa kun tekisi mieli itkeä koska ruoka on niin hyvää, ei sitä aikaa kaipaakaan.

Kuvassa näkyvä versio on Katukeittiön kolmas painos, jossa mukana on myös Vietnamilainen katukeittiö. Muuten mukana on laaja kirjo lähes kaikkea mitä nyt katukeittiöt ympäri maailman sisältää. Unohtamatta jälkiruokia! Tätä keittokirjaa Siippa käyttää ehdottomasti eniten keittiössä hääriessään. Eikä tämä kyllä meiltä muiltakaan ole pitkiksi ajoiksi jäänyt kaappeihin pölyttymään. Kirjan tarinasta juttua täällä.

Kokeile (jo mainittujen lisäksi) ainakin:
Mole-kastike
Itsetehty ketsuppi
Churrot ja suklaakastike
Aasialaiset lihapullat ja tahmakastike

Tämä herkku ei ollut Katukeittiön tai muunkaan reseptillä tehty, mutta sopii teemaan hyvin. Viime viikonlopun hampurilaishimoissa tuli viimein kokeiltua hypetettyjä briossisämpylöitä. Ja voihan nam... ei enää ikinä kaupan sämpylöitä!!

Sirpa Talka
Makeaa ja suolaista puutarhasta
Makeaa ja suolaista puutarhasta on ollut jo useamman kesän meidän luottokirjoja. Kirja leikkaa ajallisesti läpi suomalaisen satokauden aina alkukesästä syksyyn saakka. Muinakin vuodenaikoina olen kirjaan satunnaisesti luottanut, mutta parhaimmillaan se on ehdottomasti kotimaisella satokaudella. Eli vielä ehtii!!

Mä olen aina kokenut eritoten juuresten käytön hankalaksi. En tahdo millään keksiä riittävän monia ruokia, johon laittaa esimerkiksi punajuurta. Se kun ei meidän perheessä ole kuin mun ja Siipan suosikki. Tämän kirjan avulla on saatu useampikin vinkki, johon ympätä punajuuret. Toinen yhtä haasteellinen on ollut kesäkurpitsa. Tänä vuonna ei tosin olla mutsin kasvimaalta saatu yhtä järeitä vonkaleita kuin viime kesänä. Yleensä kesäkurpitsan kanssa tahtoo käydä niin että sitä on jo niin ylituotannoksi että ei huvittaisi tehdä siitä mitään. Täytettyjä kesäkurpitsojakaan ei kovin montaa jaksa syödä. Nyt meillä alkaa olla riittävän laajalla skaalalla sekä suolaisia että makeita herkkuja kesäkurpitsasta. Joista aika moni on saanut alkunsa juurikin tästä kirjasta.

Kokeile ainakin:
Pinaattipannari
Mansikka-kookosrulla
Karviais-ricottatorttu
Puolukkatäytteiset suklaamacaronit
Puolukkanäkkäri
Puutarhan piirakka


Kalle Kirstilä ja Robert Seger
Pieni suuri kaali
Jos jotain kirjaa voi rakastaa, niin tämä on sellainen mitä mä rakastan. Kaali on musta vähän vaikea raaka-aine, koska niitä on niin järjettömästi. Pieni suuri kaali kertoo kaalista itsestään kaiken, mitä tarvitsee tietää. Lisäksi kirja on täynnä hyviä reseptejä, joissa vaikea raaka-aine on tehty helposti lähestyttäväksi. Kaalista on tehty useita kirjoja mutta tämän kirjan alkusivuilta löytynyt teksti "Tämä kirja on omistettu ihmisille, jotka kasvattavat ruokamme ja ihmisille, jotka syövät sen - intohimolla ja nautinnolla", sai mut valitsemaan juuri tämän. Onneksi! Kirja filosofoi myös että "Maan päällä kannattaa mielummin olla gastronomi kuin astronomi". Niin totta!

Tiesittekö että kaalia on käytetty ihmisen ravintona jo 4000 vuotta? En mäkään tiennyt! Kun pari vuotta sitten päätin alkaa tykkäämään kaalista, tiesin että tarvitsen apua homman suhteen. Että se ei vaan mene niin että nappaan kaalinpään ja taion siitä herkkuja. Tarvittiin aika monta yritystä ja kokeilua ennenkuin pystyin sanomaan että hyvää! Tämä kirja oli yksi ehdoton apulainen sillä matkalla. Pelkät reseptit ei riittäneet synnyttämään rakkautta kaalia kohtaan, kirjassa on keskitytty myös kaalin kauneuteen. Visuaaliseen puoleen. Ja onhan ne kauniita. Haju sitten onkin vähemmän kaunis, mutta siitä ei välitä kun on päässyt maistamaan tarpeeksi hyvää. Kirja kertoo myös miten kaalilla voi lääkitä, miten kaalin avulla voi vaikka laihduttaa ja kerrotaanpa kirjassa laajalti kaalin historiastakin. Unohtamatta vinkkejä siitä miten kaaleja kannattaa säilyttää, mikä valmistustapa on paras millekin kaalille ja mitkä juomat sopii kaalin kanssa parhaiten.

Kokeile ainakin:
Kaalikääryleet kuudella tavalla (mun suosikki on jokirapukääryleet)
Baan Thai-keitto
Fish and chips eli kala & kyssä
Kaalia ja nuudeleita wokissa
Klassinen jenkki coleslaw
Kuohkea kukkakaalikeitto
Kiinankaalia kimchin tapaan (Ekan suosikki. Se eläisi tällä)
Ahvenfileet, fenkolia ja varhaiskaalia smetanassa

Ps. Jos jollakulla on tämä kirja ja haluaa sen mulle myydä niin huikkaa! En ole omaa versiota löytänyt mistään :/

Good old kaalilaatikko. Mi-ten hy-vää!!!! Kaikki kouluruokatraumat tuli pyyhittyä tämän avulla pois.

Vappu Pimiä
Vapun reseptikirja
Mä olen suhtautunut aika skeptisesti näihin julkkis-keittokirjoihin. Aika monen julkkis-kokinkin keittokirja on ollut mun mielestä tosi iso pettymys. Katselin kuitenkin Vapun kokkiohjelmaa joskus muutaman kerran yövuorodarrassa ja päätin antaa Vapun reseptikirjalle mahdollisuuden.

Tykkään Vapun suhtautumisesta ruokaan. Se on samanlainen kuin mulla. Ruoka on ennenkaikkea polttoainetta mutta vähintään yhtä tärkeää on myös ruoan antama nautinto. Henkinen helliminen. Seura on lähes yhtä tärkeää kuin se, mitä lautasella on tarjolla. Ruoka on Vapulle rakas harrastus, jonka kautta löytää aina uutta ja ihanaa. Vappu haluaa tarjota lapsilleen rakkaita ruokamuistoja, samanlaisia kuin on itsekin lapsuudessa saanut. Mulle ruokaan liittyvät muistot ovat myös järjettömän tärkeitä. Tälläkin hetkellä meillä kiehuu kattilassa kokonainen kana, joka tuoksuu koko kämpässä aika huikealle. Mukana kiehuvat fenkoli ja thaibasilika levittää lämpöä nenän kautta koko kroppaan. Musta on niin parasta kun Kolmas hokee kaikkea syötävää nähdessään että namnamnam. Ja haluaa aina olla mukana auttamassa keittiöhommissa. Kun Eka ja Toka nostelee uteliaana kattilan kansia ja kyselee nuuhkutellen että mitä on tulossa. Lapset ei tule multa oppimaan mitään siivousniksejä tai miten olla järjestelmällinen. Mutta toivon että muistoissaan liittävät mut keittiöön ja saavat keittiön tuoksuista ja touhuista itselleen ihania lapsuuden muistoja. Ja ehkä myös muutaman gastronomisen vinkin.

Tämän kirjan ansiosta meillä on syöty viime aikoina useammin kalaa. Ja muutakin kuin lohta.

Kokeile ainakin:
Tonnikala-kvinoasalaatti
Fenkolikeitto
Ahvenet sienikastikkeessa
Lempeän tulinen kurpitsakeitto
Tuoretomaattikeitto
Panzanella
Kalamurekepihvit
Kvinoa-kaalikääryleet


Satu Koivisto
Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin

Mulla meni joku tovi ennenkuin tajusin tämän keittokirjan nerokkuuden. Selasin ja selasin sivuja ja ihmettelin että mikä tässä nyt on niin ihmeellistä. Mutta sitten aloin kokeilemaan ja hokasin. Toivon hartaasti että Satu tekisi jatkoa keittokirjalle ja rippeistä saataisiin aikaan kokonainen keittokirjasarja! Oon hokenut täällä ennenkin miten inhoan jos ruokaa jää hävikiksi ja Gastronaatin kautta mä olen saanut ihan uusia oivalluksia miten käyttää rippeitä. Ja ylipäätään miten huikeita aterioita saa aikaiseksi jämistä.

Gastronaatti on musta parhaimmillaan kotimaisen satokauden aikaan. Kirja sisältää kyllä paljon kaikkea sellaistakin, joka menee kotimaisen satokauden ulkopuolelle mutta eniten meillä on käytetty ohjeita, jotka sisältää oman kasvimaan sisältöä.

Kokeile ainakin:
Mustikkaskonssit
Uunissa kuivatut tomaatit
Kesäkurpitsarieskat
Uunissa paahdetut porkkanat
Tomaattipiirakka
Kanaviillokki
Nuudelikeitto
Sitruunalimsa
Punajuuririsotto Mä olen vuosikausia haaveillut että pääsisin tekemään kesäkurpitsankukista jotakin. Niitä vaan ei kaupasta saa Suomessa. Heräsin tajuamaan monen vuoden jälkeen että mutsihan kasvattaa kesäkurpitsaa mökillä. Eipä vaan ole pieni mieli aiemmin älynnyt pyytää kukkia mutsilta. Tänä kesänä ollaan saatu kesäkurpitsankukkia useampi satsi ja ne on just tasan niin hyviä kuin kaikki on aina hehkuttaneet!

Kaikki nuudelit kulhossa
Mulla on aika monta luottokeittokirjaa thai-ruoan suhteen. Mutta niissä ei juurikaan ole vinkkejä Soba- ja Udon-nuudeleista. Ne on mun suosikkeja ja toki periaatteessa minkä vaan nuudelin voi aina korvata jollain toisella. Mutta Soba on esimerkiksi aika voimakkaan makuinen ja se ei vaan sovi ihan kaiken kanssa. Joten ennenkuin oppii itsekin yhdistelemään, täytyy hakea oppia sellaiselta joka jo osaa. Tästä kirjasta löytyy läjä ohjeita, jossa käytetään jotain muuta kuin muna- tai riisinuudeleita. Niitäkin kirja toki sisältää.

Kokeile ainakin:
Thaimaalainen kana-sobanuudelisalaatti
Kana-Teriyaki
Ramen-purilainen
Mausteisia udoneita ja katkarapuja

Gaby Dalkin
Kaikki avokadosta
kuva täältä
Lopuksi vielä keittokirjasuositus, jota mulla ei itsellä tällä hetkellä ole, mutta joka on käytössä tosi paljon silloin, kun se on meillä lainattuna. Nimittäin Kaikki avokadosta-kirja. Se sisältää kaikkea, mitä vaan avokadosta voi keksiä. Aamupaloista jälkiruokiin! Ehdoton suosikki joka toivonmukaan taas pian rantautuu meille.

Kokeile ainakin:
Ihan kaikkea! Mutta ainakin avokado-chorizohakkelusta

Tulipa pitkä postaus ruoasta. Mä jaksaisin helposti jaaritella samasta aiheesta vielä toisen samanmoisen, mutta syödään välillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?