maanantai 17. lokakuuta 2016

Täytetty pizzaleipä

Mä olen hurjan huono leipomaan leipää. Sämpylöitä osaan tehdä mutta jostain syystä leipä ei vaan oikein onnistu. Ihan hirmusti en ole tätä jäänyt suremaan, kaupat kun on pullollaan hyviä ja muiden leipomia. Mutta on yksi leipä, josta meillä tykätään paljon itse tehtynä. Nimittäin pizzaleipä, jonka sisään on leivottu erinäisiä täytteitä. Bongasin tämän joskus aikanaan yövuorokoomassa telkkarista Leila leipoo-ohjelmasta. Alkuperäistä on sittemmin jatkojalostettu, tämä on erinomaisen hyvää esimerkiksi keiton kylkiäisenä. Tai iltapalana.

Mä en hirveästi seuraa ruokaohjelmia mutta Leila leipoo oli kyllä mun mielestä hyvä. Oon napannut muutaman muunkin idean omaan keittiöön hänen ruokaohjelmistaan. Pitäisiköhän investoida Leilan keittokirjoihin?


Täytettyyn leipään tarvitset:
pizzataikinan (ohje esim täällä. Tähän kannattaa välillä vaihdella vähän jauhoja, jotta tulee "leipämäisempi)

Täytteisiin tarvitset:
tuoreita yrttejä, esim. basilika, rosmariini, rucola ja oregano
aurinkokuivattuja tai tuoreita tomaatteja
mozzarellaa
oliiveja
juustoraastetta
oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien säilömiseen käytettyä öljyä
suolaa & pippuria
ihan mitä haluat täytteeksi laittaa

Työstä pizzataikina valmiiksi. Kaada alustalle vähän jauhoja, kaada taikina jauhojen päälle ja painele taikina neliön malliseksi. Ei kannata kaulia, koska silloin taikina menee helposti liian ohkaiseksi ja se repeilee rullatessa. Älä myöskään vaivaa taikinaa käsitellessäsi sitä, jotta et vaivaa ilmakuplia pois. Lado haluamasi täytteet pohjan päälle. Täytteitä saa olla melko reilusti mutta taikina pitää pystyä rullaamaan leiväksi. HUOM! Jos käytät tomaatteja niin ne kannattaa silputa melko pieneksi, rullausvaiheessa tomaatti nimittäin on helposti se joka repii taikinan rikki. Siksi kannattaa suosia mielummin aurinkokuivattua versiota, joka mukautuu paremmin. Pirskota täytteiden ja taikinan päälle oliiviöljyä tai tomaattien öljyä, sekä suolaa ja pippuria. Rullaa taikina varovasti rullalle, käännä saumapuoli alaspäin. Pyöräytä rullan päät myös alaspäin, niin että myös rullan päät ovat kiinni ja rulla näyttää leivältä. Ripottele leivän pinnalle vähän jauhoja ja anna kohota vielä liinan alla n. 30 min.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa leivän pintaan terävällä veitsellä muutama viilto, jotta leipä repeää paistuessa "hallitusti". Heitä uuniin pari jääpalaa siinä vaiheessa kun laitat leivän uuniin, näin saat leipään rapean pinnan. Paista leipää 200 uunissa kunnes pinta on saanut kivasti väriä, n. 30-40 min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sullon syrämmellä?