sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Teinien lahjontaa

Joulu lähestyy ja voi alkaa taas stressaamaan joululahjoista. Itse en ole yhtäkään vielä hankkinut eikä oikein ole hajuakaan mitä hankin mutta ehtiihän tuota. Melkein viikon päästä alkaa loma.

Joka vuosi kuulee vähän sieltä ja täältä ihmisten ahdinkoa, että mitä nuorille lahjaksi. Mitään varsinaista abc-ohjeistusta ei ole olemassakaan mutta muutaman vinkin voin heittää. Nämä on käypiä sekä synttäreinä että jouluna. Tai muina lahjuksina. Ja näitä saa aika kivasti muunneltua suuntaan jos toiseenkin.

Moni nuori toivoo lahjaksi useimmiten rahaa. Joka ei olekaan musta ollenkaan huono vaihtoehto. Saapahan varmasti sitten jotain mieluista. Mutta itse tykkään antaa sitä lahjaksi vain silloin, jos sille lahjarahalle on joku konkreettinen kohde. Itsehän teininä käytin kaikki lahjarahat aina tupakkaan eli ehkä tässä nyt on vähän sellainen omakohtaisuus joka sanelee. Mutta ei se raha ole ollenkaan huono vaihtoehto jos tosiaan on joku  ihan konkreettinen kohde olemassa. Esimerkiksi vanhin kummipoikani säästää kevariin ja sen ylläpitoon. Mutta sitten ihan ehdasti lahjalahjoja voisi olla nämä seuraavat:

Lahjakortit
No okei, tämäkin lahja on käytännössä rahaa. Mutta kuitenkin vähän personoidumpaa rahaa. Koska lähes mihin vaan saa nykyään lahjakortin ja sitä myötä lahjaa voi tehdä saajansa näköiseksi. Meillä suurinta hittiä on olleet lahjakortit vaatekauppoihin tai Verkkokauppaan.

Sarjaliput leffaan
Nämä toimii aina. Hankitaan meidän nuorisolle yleensä sekä meidän korttelikinoon sarjaliput että sitten Finnkinolle.

Elektroniikka
Kännykät, konsolit ja tietokoneet taitaa olla kestona nuorien toivelistoilla. Mä en ole koskaan suostunut moisia kustantamaan vaan meillä nuoret on saaneet säästää rahaa niihin itse ja ostaa. Ekat kännykät toki aikanaan hankittiin mutta nyt siis kun ovat jo isompia ja toivovat ties mitä, niin itse saavat säästää ja hankkia. Sensijaan mä olen suosinut pienelektroniikkaa. Hyvänä lahjana on olleet esimerkiksi kuulokkeet, matkalaturit, ulkoiset kovalevyt, kaiuttimet ym. Toki nämäkin saattavat olla aika hurjissa hinnoissa mutta hyviä ja kestäviä vaihtoehtoja on löytynyt sieltä edullisimmistakin.

Lautapelit
Me ostetaan joka vuosi perheen yhteiseksi joululahjaksi joku uusi peli. Ja se on joka vuosi hitti. Ylipäätään pyhinä kannattaa pelata nuorten kanssa, oli se sitten konsolilla tai tietokoneella tai noita perinteisempiä. Pelaaminen on kivaa ajanvietettä yhdessä. Meillä suosikkeina vuodesta toiseen on Uno ja Scrabble. Sekä huojuva torni! Joka muuten on musta kaikista paras peli jos halutaan löytää sellainen ehta "vauvasta vaariin"-vaihtoehto.

Harrastuskamppeet
Jos nuori harrastaa jotain, niin kannattaa kysyä myös olisiko lahjatoiveena jokin harrastukseen liittyvä. Kummipojalle ostin joskus uuden fudispallon kun sellaiselle oli tarve, sama kaveri sai multa myös joskus fudissukkia. Ja vaikka ei nyt aktiivisesti jotain lajia harrastaisi, niin voihan tuota vähän nuorta ja lähipiiriä haastattaa että huvittaisiko esimerkiksi hokkarit?

Vaatteet
Meidän junnuille en ole uskaltanut enää vuosikausiin ostaa omatoimisesti yhtään mitään vaatteita. Niin tarkkoja ovat sen suhteen mitä päällensä laittavat. Mutta kaikki ei ole ihan niin tarkkoja, toisille uskaltaa ostaa ilman että lahjansaaja on mukana. Tai, jos nyt ei haittaa ettei lahja ole paketissa niin nappaa se nuori matkaan ja vie se ostoksille lahjaksi.

Tukkatökötit
Näitä kuluu meillä aina ja niille on tarvetta aina. Siksi myös oikein käypä lahjana. Silloin kun Ekan tukka oli pidempi niin myös pompulat, pinnit ja pannat oli kovassa huudossa.

Huonekalut
Nyt en tarkoita mitään sohvia tai muita ehdasti isoja huonekaluja. Vaan pienhuonekaluja. Nuoret on yllättävän kiinnostuneita sisustuksesta ja siitä miltä se oma huone näyttää. Toki ne isoimmat huonekalut nyt pitää olla eikä niitä tarvitse minään joululahjana antaa mutta lahjana voi sitten antaa sitten sitä huoneen hienosäätöä. Esimerkiksi vuosi sitten Eka sai synttärilahjaksi toivomansa kokovartalopeilin. Kivana lahjana voisi toimia myös joku vaikka joku erikoisempi lamppu. Tai taulu tai juliste.

Kirjat
Mä olen itse aika himolukija. Jos nyt ette ole sattuneet huomaamaan. Lapsiini tämä lahja ei ole juurikaan välittynyt mutta hankin heille kyllä silloin tällöin kirjojakin lahjaksi. Nykyään on onneksi tarjolla kirjoja monestakin eri aihepiiristä ja kiinnostuksenkohteesta. Eli aika kivasti kyllä löytää kirjoja myös heille, jotka eivät konkreettisesti kirjoja lue.

Tässä nyt muutama mieleen tullut vinkki. Eikun ostoksille!

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Laitan korvan taakse. Viime päivinä olen jutellut useammankin kanssa siitä, miten teineille tuntuu olevan vaikea keksiä järkeviä lahjoja. Ja että esim. Joulupuu-keräyksen joulukuusissa ne teini-ikäisten pakettikortit jäävät aina viimeisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos näistä on apua :)

      Mä luulen että noissa Joulupuu ym.-keräyksissä ongelmana on justiinsa se että lahjan pitäisi olla niin heterogeeninen. On haastavaa keksiä jotain sellaista, joka nyt varmasti kävisi kaikille. Varsinkin kun käsittääkseni lahjakortteja noihin ei saa ostaa?

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?