sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Korealainen bursa

Street Food Korean kuvauksissa pääsin maistamaan korealaista hampurilaista. Mä en ole oikeastaan koskaan niin hampurilaisten perään ollut, että olisin kovin ääripäisiä vaihtoehtoja maistellut. Tai sanotaanko näin, että olen tykännyt syödä hampurilaiseni hampurilaisena ja esimerkiksi etniset ruoat sitten selkeästi etnisinä. En ole kokenut kovaa poltetta näiden kahden fuusiolle. Nyt kuitenkin maistoin ja olin tosi positiivisesti yllättynyt. Tämä ei ollut liian kauaksi vietyä, mutta kuitenkin kivan erilainen. Ja esimerkiksi kaali hampurilaisessa oli ihan ässä. Tokihan näitä piti nyt sitten tehdä kotonakin korealaisesta ruoasta tykkääville teineille.



Ohje on lähes identtinen Street Food Korea-keittokirjasta löytyvän ohjeen kanssa. Tai no pienensin mittasuhteet neljälle hengelle, kirjan annoskoot ovat isompina. Ensi kerralla teen todennäköisesti pari pientä muutosta alkuperäiseen, kirjoitan nämä kehitysehdotukset tuonne reseptin sekaan ja tee sä miten haluat.

Huom! Tee ensin sekä bulgogi-kastike ja doenjang-majoneesi ja sitten vasta piffit.

Korealaiseen bursaan tarvitset:
400-500g hyvää naudan paistijauhelihaa
suolaa ja pippuria (huom! Bulgogi-kastike on melko suolaista, eli ei kannata ihan villiintyä lihan suolaamisen kanssa)
1 kananmunan
reilu desin pankojauhoja (älä koskaan ikinä korvaa pankojauhoja tavallisilla korppujauhoilla, jos jossain ohjeessa sanotaan panko. Tavalliset korppujauhot ei ole millään tavalla sama)
4 briossisämpylää (tee itse tai osta valmiita, Burgerimiehen briossisämpylät oli oikein hyviä)
kiinankaalia tai jääsalaattia
n. 150g valkokaalia niin ohkaiseksi suikaloituna, kun saat leikattua

Mausta jauheliha pippurilla ja pienellä määrällä suolaa. Muotoile hampurilaispihveiksi.
Riko kananmuna astiaan ja sekoita hyvin. Laita toiseen astiaan pankojauhot valmiiksi. Dippaa pihvimassa ensin kananmunassa ja sitten pankojauhoissa. Paista pihvit paistinpannulla pienessä määrässä öljyä molemmin puolin rapeiksi. Pannu ei saa olla liian kuuma, koska silloin pankojauhot kärähtää ja pihvi jää liian raa'aksi sisältä. Ja jos taas pannu on liian haalea niin pankot imaisee kaiken öljyn ennen paistumista.

Bulgogi-kastike:
1 desi soijakastiketta
1 rkl gochujang-chilitahnaa (tällä voit säädellä tulisuutta, mä laitoin viimeiksi ihan liian vähän, saa sekä etnisistä ruokakaupoista että hyvin varustelluista ruokakaupoista kuten Prisma)
pari valkosipulinkynttä
muutama cm tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl riisiviinietikkaa
0,5 dl ruokikidesokeria
1 rkl seesamöljyä

Yhdistä kaikki ainekset kattilassa ja anna muhia hiljalleen kymmenisen minuuttia. Kun seos alkaa saostumaan, niin valmista tuli.

Doenjang-majoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl doenjang-chili-soijatahnaa (olen itse löytänyt tätä vain etnisistä kaupoista Hakaniemestä)

Sekoita majo ja tahna keskenään ja pistä jääkaappiin tekeytymään.

Kun piffit on valmiita niin puolita ja paahda sämpylät. Keinoja on monia. Jos sulla on leivänpaahtimessa se ritilä, jonka päällä voi paahtaa niin siinä on yksi vaihtoehto. Uunissakin voi paahtaa. Tai sitten kuivalla paistinpannulla.
Voitele paahdetut sämpylät leikkauspinnalta majoneesilla. Laita pohjasämpylän päälle salaatinlehti tai kiinankaalia ja kaalisuikaleita. Dippaa paistettu pihvi bulgogi-kastikkeessa ja nosta se hampurilaisen päälle. Nosta sämpylän hattu pihvin päälle. Tarjoa hyvin ranujen kanssa. Ja hei jos doenjang-majoa jää yli, niin dippaa ranskalaiset siinä. Halutessasi voit pistää mukaan myös kimchiä. Sekä ranskalaisiin että hampurilaiseen.

5 kommenttia:

  1. Eipä ihme, että olet hullaantunut korealaiseen ruokaan! Söin juuri pienen lounaan, mutta tätä lukiessani mulle tuli nälkä. Otan reseptin ylös ja kokeilen valmistaa tätä viimeistään viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole varovainen tuon bulgogi-kastikkeen kanssa lasten annoksissa. Se nimittäin on melko voimakas, en ehkä pienten lasten pihvejä siinä uittaisi, vaan laittaisin lusikalla hieman annokseen. Meillä tosiaan teinit tykkäsi, mutta niiden mieltymykset onkin jo melko laajoja. 5-vuotias ei olisi tästä tykännyt.

      Poista
    2. Hyvä kun varoitit. Meilläkään nämä ei vielä oikein osaa innostua kovin voimakkaista mausteista suuremmissa määrin.

      Poista
  2. Kuulostaa todella herkulliselta. Sinänsä meille sopiva resepti, kun tuosta on helppo jättää korean maut pois ronkeleille lapsille. Minä laittaisin omaani ehdottomati kimchiä, jos mulla olisi sitä valmiina.

    Meillä on tuplavohvelirauta. Paahdan aina sillä hampurilassämpylät. Kansi pitää jättää auki, mutta tulee helposti ja aivan rasvatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kimchiä muuten saa valmiinakin ;)

      Hei joo vohvelirauta! En olekaan koskaan ajatellut mutta sehän tosiaan toimisi tässäkin aivan erinomaisesti. Mäkin tykkään että sämpylä pitää paahtaa rasvatta. Se huokoinen pinta imaisee sen kaiken rasvan itseensä ja se on ällöä, kun sitä turskahtaa sitten haukatessa suuhun.

      Poista

Mitä sullon syrämmellä?